Το πλύσιμο των χεριών με νερό – ακόμα και χωρίς σαπούνι – είναι πιο αποτελεσματικό από τα υγρά απολυμαντικά χεριών για τη θανάτωση του ιού της γρίπης τύπου A, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές συνιστούν στους επαγγελματίες υγείας να πλένουν τα χέρια με νερό και όχι απλά να τα τρίβουν με απολυμαντικό χεριών.
Οι ερευνητές λένε ότι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα των υγρών απολυμαντικών με βάση την αιθανόλη (EBDs) είναι αν υπάρχει υγρή βλέννα, που περιβάλλει τον ιό. Η υγρή βλέννα εμποδίζει το απολυμαντικό να φτάσει στον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός παραμένει ενεργός ακόμη και μετά από 120 δευτερόλεπτα έκθεσης σε απολυμαντικό υγρό!
Αντίθετα, το πλύσιμο των χεριών με απλό νερό για 30 δευτερόλεπτα απενεργοποιεί τον ιό, ανεξάρτητα από το αν περιβάλλεται από βλέννα.
«Οι φυσικές ιδιότητες της βλέννας προστατεύουν τον ιό από την αδρανοποίηση. Μέχρι να στεγνώσει τελείως η βλέννα, ο ιός της γρίπης τύπου Α μπορεί να παραμείνει στα χέρια και στα δάχτυλα, ακόμη και μετά από τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών Ryohei Hirose από το νοσοκομείο του Κιότο στην Ιαπωνία.
Ο Hirose και οι συνεργάτες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους online στο περιοδικό mSphere. Στη μελέτη τους, εξέτασαν πρώτα τις φυσικές ιδιότητες της βλέννας και διαπίστωσαν ότι η αιθανόλη ταξιδεύει πιο αργά μέσω της παχιάς, κολλώδους ουσίας από ό, τι μέσω του φυσιολογικού ορού, το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με το απλό νερό.
Έπειτα, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσομοιώσουν τις κλινικές καταστάσεις, στις οποίες οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό: συγκέντρωσαν πτύελα από ασθενείς, που είχαν μολυνθεί με ιό γρίπης τύπου Α και τα άπλωσαν στα ανθρώπινα δάκτυλα.
Αφού εκτέθηκε σε ένα απολυμαντικό υγρό για 2 λεπτά, ο ιός ήταν ακόμα ενεργός στην βλέννα στα χέρια των συμμετεχόντων. Ο ιός απενεργοποιήθηκε μετά από 4 λεπτά. Από την άλλη, αν η βλέννα είχε στεγνώσει πλήρως στα χέρια των συμμετεχόντων, τότε το υγρό μπορρούσε να απενεργοποιήσει γρήγορα τον ιό.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνουν τη χρήση απολυμαντικών με αιθανόλη για 15 έως 30 δευτερόλεπτα. «Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι αυτός ο χρόνος απολύμανσης είναι ανεπαρκής για την απολύμανση μολυσματικής βλέννας των ασθενών που έχουν μολυνθεί από ιό γρίπης τύπου Α», τονίζουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα τους έρχονται σε αντίθεση με αυτά προηγούμενων μελετών, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δοκιμάσει απολυμαντικά υγρά σε ξηρή βλέννα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ