Σταθερή είναι η προτίμηση του Βρετανικού Ε.Σ.Υ. (NHS) για επαγγελματίες υγείας που προέρχονται από τη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Έλληνες που απασχολούνται στο NHS καταλαμβάνουν τη 12η θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την 7η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Οι Έλληνες γιατροί ειδικότερα, «τερματίζουν» στην 4η θέση μεταξύ των μη – Βρετανών και στην 3η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, στο NHS.
Η τάση αυτή έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και μετά, προφανώς λόγω αυξανόμενου ενδιαφέροντος των Ελλήνων. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο ρυθμός αυτός ανακόπηκε.
Σύμφωνα με τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονταν τον Ιούνιο 2017 στο NHS ήταν 2.959. Οι 1.700 ήταν γιατροί (1,5% επί του συνόλου των γιατρών) και το μεγαλύτερο μέρος από τους υπόλοιπους ήταν νοσηλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% περίπου (1.351) των Ελλήνων γιατρών που υπηρετεί στο NHS, απέκτησε τα βασικά προσόντα (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία αυτών εντάχθηκε στη θέση του Επιμελητή Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικία 30-39 ετών. Αντίθετα με τους ιατρούς, οι Έλληνες νοσηλευτές που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών.
Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ