Δύο στοιχεία ξεχώρισαν στην ημερίδα που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, την περασμένη Κυριακή. Πρώτον, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και δεύτερον, κατατέθηκαν προτάσεις, που ξεπερνούν τις ιδεοληψίες του παρελθόντος…
Για το πρώτο, η επιτυχία πιστώνεται στους υπεύθυνους του τομέα Υγείας, τον υπεύθυνο Κώστα Μπαργιώτα και τον αναπληρωτή του, το Σωτήρη Ζώτο. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που ο αριθμός των όρθιων, ήταν μεγαλύτερος από των καθήμενων στη μεγάλη αίθουσα του ημιώροφου στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
Οι συζητήσεις και αντιδράσεις των υπευθύνων έδειχναν ότι δεν το περίμεναν. Είναι ξεκάθαρο ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και πολλά στελέχη της κεντροαριστεράς είναι απογοητευμένα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προφανώς, το στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να καταφέρει να πείσει τους απογοητευμένους.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο και πιο ουσιαστικό για την Πολιτική Υγείας της χώρας μας. Στη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν θέματα, που ήταν ανήκουστα 20 χρόνια πριν. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας και για ενιαίους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Για παράδειγμα, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε 2 ενδιαφέρουσες προτάσεις:
Μάλιστα, οι προτάσεις αυτές, που είναι προχωρημένες για τα δεδομένα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, έλαβαν θερμό χειροκρότημα από το κοινό! Γεγονός που δείχνει ότι χώρος της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας ή όπως αλλιώς θέλετε να τον αποκαλέσετε, επιτέλους εκσυγχρονίζεται!
Πλέον ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ο… εχθρός. Θυμίζω ότι με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το ΠΑΣΟΚ πριν από 3 δεκαετίες, ακολούθησε ένα πογκρόμ κατά του ιδιωτικού τομέα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ιδεοληψίες του ΠΑΣΟΚ πρακτικά οδήγησαν στο μοναδικό φαινόμενο να έχουμε εθνικό σύστημα υγείας και καθολική κοινωνική ασφάλιση, ενώ περίπου το 50% των δαπανών για την υγεία προερχόταν από τους ίδιους τους πολίτες. Ως γνωστόν, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης επεσήμανε ότι σήμερα η χώρα δαπανά συνολικά περίπου 17 δις ευρώ για την υγεία, έναντι 24 δις το 2009. Χρήματα τα οποία προφανώς δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση σχεδιάζει μία «κρατική» μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι το 70% των πολιτών εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα για ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις.
Όπως είπε, έχουμε το οξύμωρο σχήμα να έχουμε τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό και όμως, οι πολίτες να έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε γιατρό, αφού ο ΕΟΠΥΥ έχει σύμβαση με ανεπαρκή αριθμό γιατρών. Και αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούμε να έχουμε σύμβαση με όλους τους γιατρούς, αφού ήδη έχουμε συμβάσεις με όλα τα φαρμακεία, όλα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και όλες τις κλινικές;
Κλείνοντας θα αναφερθώ στην πιο κρίσιμη παρέμβαση, που έγινε από τον καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, ο οποίος έθεσε το δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων. Διότι αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας των Ελλήνων, που χειροτερεύει συνεχώς, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε μία άλλη πολιτική υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας, ώστε να αναστραφεί η κατάσταση. Τόνισε, δε, ότι την ευθύνη για την πολιτική αυτή πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τούντας είναι επιστημονικός υπεύθυνος των ιατρείων του δήμου Αθηναίων (Κυψέλη και Πατήσια), τα οποία έχουν μεταμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια, σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη.
Η ημερίδα λοιπόν έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος…
Υ.Γ. Αρκετές από αυτές τις κληροδότησε στο ΣΥΡΙΖΑ…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ