«Φως» στην υπόθεση που έγινε γνωστή και μέσα από το ρεπορτάζ του Virus (δείτε εδώ) σχετικά με την έλλειψη φυματίνης, ρίχνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ).
Αναφορικά με την αιτία του προβλήματος, ο υπεύθυνος της Μονάδας Εμβολίων ΕΙΠ, Διονύσης Σγούρας, δηλώνει πως η υφιστάμενη έλλειψη ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι και οφείλεται σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην παράδοση του εν λόγω προϊόντος από την παραγωγό εταιρεία (Statens Serum Institute – SSI) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως προς τούτο, επικαλείται μάλιστα τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, κάνοντας λόγο για το Public Health England, Vaccine Update, March 2015 & July-August 2015.
«Τα τρία τελευταία έτη και υπό συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κατόρθωσε να διεκπεραιώσει, εμπρόθεσμα, όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες προμήθειας για την απρόσκοπτη διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων. Δυστυχώς, αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην παράδοση από την παραγωγό εταιρεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν επέτρεψαν την ομαλή προμήθεια της αγοράς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα» λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει, ότι με βάση την πρόσφατη επικοινωνία που είχε το ΕΙΠ με τη RAFARM Α.Ε.Β.Ε. – αποκλειστική αντιπρόσωπο του SSI στην Ελλάδα – εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει εισαγωγή 10.000 φιαλιδίων κεκαθαρμένης φυματίνης του 1,5 ml. Κάτι το οποίο συμπίπτει, άλλωστε, με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή (δείτε εδώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αρχείο το Παστέρ, το 2014 είχαν εισαχθεί από το ΕΙΠ και παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας 8.450 φιαλίδια του 1,5 ml, ενώ διακινήθηκαν ακόμη 11.146 φιαλίδια προς Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς της Υγείας. Το 2015, αντίστοιχα, το υπουργείο Υγείας πήρε μόλις 200 φιαλίδια και οι υπόλοιποι φορείς του χώρου της υγείας 5.460 φιαλίδια (δείτε δεξιά σχετική αλληλογραφία). Οι μειωμένες αυτές ποσότητες, εξηγούν προφανώς το έλλειμμα φυματίνης που παρουσιάζεται στη χώρα, ενώ ενισχύουν τον εύλογο προβληματισμό παιδιάτρων και φυματιολόγων αναφορικά με την αντιφυματική κάλυψη των Ελληνόπουλων, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων που έχουν περάσει από τη χώρα. Από την πλευρά του, πάντως, ο υπεύθυνος της Μονάδας Εμβολίων του Παστέρ επιφυλάσσεται για τις εκτιμήσεις του, σημειώνοντας ότι «τα επαρκή στοιχεία κατανάλωσης θα είναι διαθέσιμα μετά την αποκατάσταση της ομαλής ροής του προϊόντος».
Αναφορικά με το πλαίσιο που διέπει τη συνεργασία του ΕΙΠ με τη RAFARM, για την εισαγωγή φυματίνης στη χώρα, ο κ. Σγούρας παραπέμπει σε διετή συμφωνία-πλαίσιο που είναι σε ισχύ μέχρι και τον προσεχή Ιούλιο, μετά από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προμηθειών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Σε απάντηση, τέλος, των αιτιάσεων της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής αναφορικά με το κέρδος του ΕΙΠ από την πώληση φυματίνης, ο υπεύθυνος της Μονάδας Εμβολίων αρκείται να σημειώσει: «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ επί σειρά ετών, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία του επιστημονικού προσωπικού του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας με την παροχή Εμβολίων και Βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, τηρώντας τους κανόνες ασφαλούς και σωστής διακίνησης ευαίσθητων προϊόντων (διασφάλιση ψυχρής αλυσίδας κατά την μεταφορά), πάντοτε κατόπιν τελικής εγκρίσεως εισαγωγής στη χώρα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων». Συνάμα, παραπέμπει κάθε ενδιαφερόμενο, σε αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ