Την προσέγγιση της «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας συνιστά η Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών τόσο σε νοσοκομειακές δομές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσο και σε μονάδες φροντίδας Υγείας που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες.
Το εν λόγω πόρισμα, για το οποίο εξετάστηκαν επιστημονικά δεδομένα και μελέτες για τα εμβόλια, στοιχεία για τον εμβολιασμό υγειονομικών, νομικά και ηθικά ζητήματα, αναμένεται να ληφθεί υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου για την λήψη των τελικών αποφάσεων. Βαρύτητα αναμένεται να έχει στις κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς όλες τις προαναφερόμενες πτυχές του θέματος θα εξετάσει το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ υπενθυμίζεται πως και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε τονίσει ότι θα περιμένει την κρίση της συγκεκριμένης επιτροπής.
«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα την δημόσια υγεία και τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, τη συλλογική ευθύνη και την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία» τόνισε από την μεριά της και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας αφορά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Σταδιακή διευθέτηση του ζητήματος και ως τελευταίο «βήμα» ζητά να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός η επιτροπή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετακινήσεις εντός των μονάδων για λόγους κατανομής εργασιακού βάρους αλλά και ορθής λειτουργίας των δομών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής συστήνει τρία στάδια:
α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.
Με την πάροδο του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19 φαίνεται πως κάμπτεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, όπως προκύπτει καθημερινά από τα εγχώρια στοιχεία εμβολιασμού, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.
RECOMMENDATION_Mandatory_vaccination_certain_professional_groups_FINAL_GR
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ