Σημαντικό βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή των ασθενών στην χώρα μας αποτελεί η εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, το οποίο προέκυψε από τις διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Άμεσος τόχος του Δ.Σ. αποτελεί η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του συλλογικού οργάνου.
Πρόεδρος της Ένωσης αναδέιχθηκε από τις αρχαιρεσίες η Κατερίνα Κουτσογιάννη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρευμαζήν.
Τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων κατέλαβαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Δημήτρης Κοντοπίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Βασιλική Μαράκα, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης.
Στη θέση του Γραμματέα θα υπηρετεί τα συμφέροντα των ασθενών ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες, με αναπληρώτρια την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για ζωή», Εύη Ορφανού.
Στη θέση της ταμία εκλέχθηκε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., Μαίρη Χήναρη, με αναπληρώτρια τη Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, Θεοφανεία Τσαχαλίνα.
Υπ’ ατμόν βρίσκεται από καιρό η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καθώς επεξεργάζεται και υποβάλει τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για όλους τους πυλώνες της υγείας όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα, το νοσοκομειακό περιβάλλον, το φάρμακο, η δημόσια υγεία και η άρση των ανισοτήτων.
Μείζονος σημασίας σκοπός εκ των διεκδικήσεών του αποτελεί η θεσμοθέτηση της ισότιμης συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες διαλόγου για τις πολιτικές υγείας.
Στους άμεσους στόχους συγκαταλέγεται η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, η ενδυνάμωση των ασθενών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των συλλόγων τους, καθώς και η συμβολή στην έρευνα και την τεκμηρίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συλλογικό όργανο των ασθενών ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας και εσωτερικής διάρθρωσης με γνώμονα τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα.
Οι εκλογικές διαδικασίες διεξάγονται κάθε τριετία για το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με βάση της ποσόστωσης των θεραπευτικών κατηγοριών, με κριτήρια τον αριθμό των νοσούντων στην Ελλάδα και τη βαρύτητα της θεραπευτικής κατηγορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σημειώνεται ότι η θητεία των αξιωματούχων είναι ετήσια και το καταστατικό ορίζει ρητά ότι το ίδιο πρόσωπο δεν δύναται να διατελέσει πρόεδρος πάνω από συνολικά δύο έτη εντός τετραετίας, σε μία ουσιαστική και συμβολική κίνηση ανάδειξης των θεσμών. Για τη δε λήψη οποιασδήποτε απόφασης απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Σε αυτό το πνεύμα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εστιάζει στο διάλογο, τη σύνθεση και τη συνεργασία των συλλόγων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, φιλοδοξώντας να καταστεί ένας ισότιμος συνομιλητής στο χώρο της υγείας..
Η συνολική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:
Νεοπλάσματα (3 θέσεις)
Καρδιαγγειακά – νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (3 θέσεις)
Ρευματικά – μυοσκελετικά νοσήματα και αυτοάνοσα (3 θέσεις)
Σπάνιες παθήσεις (2 θέσεις)
Νευρολογικά νοσήματα – ψυχική υγεία τρεις (3 θέσεις),
Λοιμώδεις και παρασιτικές νόσοι δύο (2 θέσεις),
Μεταβολικά νοσήματα – διαβήτης δύο (2 θέσεις),
Nεφρικές νόσοι μία (1 θέση),
Mεσογειακή αναιμία – αιμορροφιλία – αιμολυτική αναιμία μία (1 θέση)
Oργανώσεις οριζόντιου ενδιαφέροντος – λοιπά νοσήματα δύο (2 θέσεις)
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ