Το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία θα εφαρμοστεί το 2018 σε τρεις αφρικανικές χώρες: Γκάνα, Κένυα και Μαλάουι. Δεν προφυλάσσει κατά 100%, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μπορεί να προλάβει το 40% των κρουσμάτων.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε 4 δόσεις: μία κάθε μήνα μέσα σε ένα τρίμηνο και μία δόση 18 μήνες αργότερα. Όλα αυτά βέβαια έχουν φανεί σε αυστηρά ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές και φυσικά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στον «πραγματικό κόσμο», όπου η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο ΠΟΥ αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα στις προαναφερόμενες 3 χώρες και να ελέγξει αν πράγματι είναι δυνατόν να υλοποιηθεί ένα πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, θα δοκιμαστεί περαιτέρω στην πράξη η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά τον εμβολιασμό περισσότερων από 750.000 παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, από τα οποία περίπου τα μισά θα λάβουν το εμβόλιο ώστε να γίνει σύγκριση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Όπως προαναφέραμε, οι κλινικές δοκιμές σε αυτές τις ηλικίες έδειξε ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία μόλις κατά 40% – ποσοστό πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γνωστά εμβόλια. Όμως, ακόμη και έτσι θεωρείται σημαντικό, καθώς μειώνει τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου κατά ένα τρίτο και τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και μεταγγίσεις αίματος.
Παρά την πρόοδο της ιατρικής και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η ελονοσία εξακολουθεί να προκαλεί 212 εκατ. κρούσματα κάθε χρόνο και περίπου 429.000 θανάτους. Το πρόγραμμα εμβολιασμού χρηματοδοτείται από διάφορους φορείς, όπως ο ΠΟΥ, το Παγκόσμιο Ίδρυμα κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, τη Συμμαχία Εμβολιασμού (Vaccine Alliance) και τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK, που ανάπτυξε το εμβόλιο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ