Περισσότερες από 20 ενώσεις ασθενών Long COVID από 17 ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν επίσημα το Long COVID Europe (LCE), ένα δίκτυο που αφορά ασθενείς που υποφέρουν από Long COVID. Μάλιστα, το δίκτυο κάνει αρνητική αναφορά στην Ελλάδα, επειδή δεν έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Το LCE επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ανισότητα και την έλλειψη διαχείρισης στις χώρες μέλη του και να ανοίξει το δρόμο για βελτιωμένη και επαρκή φροντίδα για όλους τους ασθενείς με Long COVID στις 53 χώρες της Ευρώπης. Σε όλη την Ευρώπη, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. έλλειψη ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης του Long COVID, ανεπαρκής και άνιση πρόσβαση σε περίθαλψη και αποκατάσταση και σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης για έρευνα σε θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 230 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2. Στην πραγματικότητα, πολλοί άλλοι έχουν μολυνθεί. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονα, εξουθενωτικά συμπτώματα για περισσότερο από 6 μήνες, που κυμαίνονται από μετα-ιική κόπωση και επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την άσκηση έως γνωστικά ελλείμματα, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και χρόνιο πόνο. Για μερικούς ασθενείς, το Long COVID συνεπάγεται επίσης βλάβη στα ζωτικά όργανα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να δημοσιεύσει τον πρώτο κλινικό ορισμό του Long COVID στο τρίτο webinar του ΠΟΥ με θέμα «Διεύρυνση της κατανόησής μας για τη μετά COVID -19″ στις 6 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, οι ενώσεις ασθενών συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αναγνώριση του Long COVID ως ιατρικό πρόβλημα. Η χρηματοδότηση για την έρευνα στους μηχανισμούς της νόσου και τις στοχευμένες θεραπείες από τις κυβερνήσεις παραμένει σπάνια, και απαιτείται επειγόντως η καθιέρωση ασφαλών και καθολικά διαθέσιμων προσεγγίσεων αποκατάστασης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στις προσπάθειες των ομάδων υπεράσπισης ασθενών, η βρετανική κυβέρνηση ανέπτυξε ένα αρχικό σχέδιο πέντε βημάτων το καλοκαίρι του 2020. Από τότε έχει ενημερωθεί και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, τη δημιουργία περισσότερων από 80 Long COVID κλινικών. Σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την έκταση και τη σοβαρότητα του Long COVID και τις επιπτώσεις του στους πληγέντες πολίτες.
To LCE είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα στο Βέλγιο. Για να επικοινωνήσετε με το LCE, επικοινωνήστε μέσω Mail στο contact@longcovideurope.org ή επικοινωνήστε με το Chantal Britt (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά: +41 76 588 0824) ή Ann Li (Ολλανδικά, Αγγλικά, Γερμανικά: +32 494 435 879). Στην Ελλάδα υπάρχει η Long Covid ελληνική ομάδα υποστήριξης με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email: longcovidgreece@gmail.com
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ