Μέχρι σήμερα, δοκιμάζονται διάφορα φάρμακα κατά του νέου κοροναϊού, τα οποία όμως, έχουν ήδη εγκριθεί ή δοκιμαστεί για άλλα νοσήματα. Τώρα μία νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων, τα οποία θα σχεδιαστούν ειδικά για το νέο ιό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Science στις 10 Απριλίου. Γιατί είναι τόσο σημαντική; Οι ερευνητές βρήκαν τη δομή της πολυμεράσης του νέου ιού, δηλαδή, του βασικού ενζύμου, που είναι υπεύθυνο για τον πολλαπλασιασμό του SARS-COV-2.
Χάρη στο εύρημα αυτό, είναι δυνατόν πλέον να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν εξειδικευμένα αντι-ιικά φάρμακα, τα οποία θα μπορούν να αναστείλουν το ένζυμο αυτό, εμποδίζοντας πρακτικά τον πολλαπλασιασμό του ιού και καταπολεμώντας τη λοίμωξη COVID-19.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, η οποία αφορά τον προσδιορισμό υψηλής διακριτικής ικανότητας δομής βιολογικών μορίων σε διάλυμα. Οι επιστήμονες παγώνουν βιομόρια κατά τη διάρκεια της κίνησής τους και η εικόνα με την κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία καθίσταται εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας.
Η κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία είναι μια τεχνική, όπου τα δεδομένα του αντικειμένου που εξετάζεται προβάλλονται σε πλήθος προβολών δύο διαστάσεων (2D) με διαφορετικό προσανατολισμό, και συνδυάζονται για να σχηματίσουν το τριδιάστατο μοντέλο (3D) του βιομορίου. Στις παρακείμενες εικόνες βλέπουμε την τρισδιάστατη δομή της πολυμεράσης του νέου ιού.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ