Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο ενεργειών την περίοδο 2023-2028. Τον σχεδιασμό παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Προσδοκία αποτελεί η Ελλάδα να γίνει μία χώρα – πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και προς τους φροντιστές τους. Στο πνεύμα αυτό η χώρα μας επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία. Με δεδομένο ότι άνοια αποτελεί ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα με προοπτικές εκτάσεις τις επόμενες δεκαετίες, το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί δράσεις σε επτά άξονες:
Με βάση τα προγνωστικά η Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις αφού ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος και προβλέπεται πως άμεσα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ ήδη περισσότεροι πολίτες από 450.000 πάσχουν από ΑΚΣΔ. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από δυο με τρεις μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δυσοίωνα προγνωστικά, στο Υπουργείο Υγείας ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer . Σε αυτό θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών . Στόχος του συμβουλίου θα είναι ηπαρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε για το σχέδιο δράσεων «αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών. Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας», όπως και οι «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ