Η επιστροφή στα συνηθισμένα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα σε λίγους μήνες μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνδέεται θετικά με τη μακροχρόνια επιβίωση. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε σήμερα στο European Journal of Preventive Cardiology, που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).
Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια μορφή σωματικής άσκησης, αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Η ξαφνική έντονη σωματική άσκηση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Ομοίως, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει καρδιακά συμβάντα, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος σε άτομα που ασκούν τακτικά.
«Για αυτό και για άλλους λόγους, ορισμένοι ασθενείς – ακόμη και οι νεότεροι – διστάζουν να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα για μεγάλες περιόδους μετά από καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Yariv Gerber από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Η μελέτη εξέτασε εάν η η σεξουαλική δραστηριότητα λίγο μετά τη νοσηλεία για έμφραγμα συσχετίστηκε με την επιβίωση για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Μελέτη Israel Study of First Acute Myocardial Infarction. Η μελέτη περιελάμβανε 495 σεξουαλικά ενεργούς ασθενείς ηλικίας 65 ετών και κάτω, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για πρώτη καρδιακή προσβολή το 1992 και το 1993. Η μέση ηλικία ήταν 53 έτη και το 90% ήταν άνδρες.
Πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας συλλέχθηκαν με συνέντευξη σε δύο χρονικά σημεία: κατά τη διάρκεια της αρχικής νοσηλείας (όταν αναφέρθηκε σεξουαλική δραστηριότητα για το έτος που προηγείται της καρδιακής προσβολής) και 3-6 μήνες μετά (όταν αναφέρθηκε για εκείνο το χρονικό σημείο).
Με βάση τη συχνότητα που αναφέρθηκε στις δύο συνεντεύξεις, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες: εκείνοι που απείχαν από σεξουαλική δραστηριότητα ή μείωσαν τη συχνότητά του μετά την καρδιακή προσβολή (47%) έναντι εκείνων που διατήρησαν ή αύξησαν τη συχνότητά της μετά την καρδιακή προσβολή (53%).
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 22 ετών, 211 (43%) ασθενείς πέθαναν. Κατά τη σύγκριση του κινδύνου θανάτου μεταξύ των δύο ομάδων, οι ερευνητές εξήγησαν τις βασικές διαφορές σε άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν επίσης να προβλέψουν τη θνησιμότητα, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατάθλιψη, η σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία, η αυτοαξιολόγηση της υγείας και η σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής .
Η διατήρηση / αύξηση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας εντός των πρώτων έξι μηνών μετά από καρδιακή προσβολή συσχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με την αποχή / μείωση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το όφελος επιβίωσης που συνδέεται με τη διατήρηση / αύξηση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως σε μείωση της μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας, όπως ο καρκίνος.
Ο καθηγητής Gerber είπε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα λίγο μετά από καρδιακή προσβολή μπορεί να αποτελέσει δείκτη για καλύτερη κλινική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Η βελτιωμένη φυσική κατάσταση, οι ισχυρότερες σχέσεις με τη σύντροφο συζύγου και η ψυχική ικανότητα να ξεπεράσουν το σοκ του καρδιακού επεισοδίου μέσα σε λίγους μήνες είναι μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων για το όφελος επιβίωσης.
Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς που αντιλαμβάνονται την υγεία τους ως φτωχή μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσουν να κάνουν σεξ ξανά. Μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν με εξετάσεις διαλογής καρκίνου και άλλες πρακτικές πρόληψης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ της επιστροφής στη σεξουαλική δραστηριότητα και της θνησιμότητας από καρκίνο που παρατηρήθηκε στη μελέτη.
Ο καθηγητής Gerber σημείωσε ότι “αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στη μείωση των ανησυχιών των ασθενών σχετικά με την επιστροφή στο συνηθισμένο επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από καρδιακή προσβολή”.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ