Αυτή τη φορά, έρευνα επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων Jiangsu Provincial στην Κίνα, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ωμού σκόρδου, δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει έως και 44% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ενώ, ακόμη και για τους καπνιστές, η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου ρίχνει τα ποσοστά στο 30%. Στην έρευνα, μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν συνολικά 1.424 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα με 4.500 υγιείς ενήλικες, εξετάζοντας το διαιτολόγιο τους και πόσο συχνά καπνίζουν.
Όπως μεταδίδει το περιοδικό «Cancer Prevention Research», όσοι έτρωγαν ωμό σκόρδο τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και αν κάπνιζαν ή αν ήταν συχνά εκτεθειμένοι σε αναθυμιάσεις μαγειρικού λαδιού που πιστεύεται ότι συντελεί και αυτό στην ανάπτυξη της νόσου.
Φυσικό αντι-οξειδωτικό
Η έρευνα δεν διαπίστωσε αν ίδιες ιδιότητες έχει και το μαγειρεμένο σκόρδο σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες το συστατικό-κλειδί είναι μια χημική ουσία που ονομάζεται allicin και ελευθερώνεται όταν η σκελίδα θρυμματίζεται ή ψιλοκόβεται. Το σκόρδο λειτουργεί ως φυσικό αντι-οξειδωτικό το οποίο μειώνει τις ζημιές από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματος.
Πάντως, ήδη, προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες από διάφορες συνθήκες καθώς και να προφυλάξει από άλλες κακοήθειες όπως ο καρκίνος του εντέρου. Μάλιστα, μελέτη του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας απέδειξε ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων του λεπτού εντέρου κατά το ένα τρίτο περίπου. Ενώ, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ακόμη και στην ελονοσία.
