Στοιχεία του πορίσματος των «ράμπο» της Υγείας για την επικοινωνιακή καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2012-2014, παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε μια επεισοδιακή συνέντευξη τύπου.
Συνολικά, 250 φάκελοι εξετάστηκαν από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) , που, όπως κατήγγειλαν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός παραδόθηκαν με δυσκολία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Π. Πολάκης και που φέρουν ενδείξεις κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ. Από αυτά συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 3.026.000 ευρώ. «Από αυτά το 1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μη δοθεί καθόλου, καθώς αφορούσε μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν», ανέφερε ο κ. Πολάκης.
Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρίες, αλλά μεγάλο μέρος της καμπάνας φέρεται να ανατέθηκε σε μια εξ αυτών.
Οι πηγές χρηματοδότησης ήταν τρεις, η μια από το ΕΣΠΑ, οι άλλες προήλθαν από ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Η εκστρατείες αφορούσαν στην πρόληψη για τον καρκίνο και τα γενόσημα, που δεν αποτελούν αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εποχική γρίπη, καθώς και την υποστήριξη νομικών δράσεων του Υπουργείου για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και για τον HIV. Παρατυπίες διαπιστώνεται στην ανάθεση σε διαφημιστικές εταιρίες, π προβλήματα στον τρόπο πρόσκλησης, ή καλύτερα μη πρόσκλησης, ενδιαφέροντος, στην επιλογή αναδόχου.
Επιπλέον, ύποπτη είναι η ανάγκη χρήσης ενδιάμεσων παρόχων, των διαφημιστικών εταιριών δηλαδή, στη συζήτηση με τα ΜΜΕ, ενώ διαπιστώνονται και επαναλαμβανόμενα μοτίβα των εταιριών που επιλέγονται.
Βάσει του πορίσματος, που έχει σταλεί στον Εισαγγελέα, διαπιστώνονται, κατά την Αριστοτέλους, ευθύνες στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της περιόδου εκείνης.
Αναζητούνται, δε, τόσο ευθύνες ποινικές όσο και πειθαρχικές.
«Από την πλευρά μας υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, όχι μόνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στόχος είναι μια συνολική εξυγίανση του εθνικού συστήματος υγείας», δήλωσε ο Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός. «Δεν ήρθαμε για να κάνουμε πολιτική καριέρα και να επενδύσουμε σε προσωπική στρατηγική», συμπλήρωσε.
«Ο χώρος της Υγείας βρίθει παρανομιών, θα μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα χαρακτηρίσει κάποιος και ψίχουλα συγκριτικά με άλλα, αλλά πρόκειται για δημόσιο χρήμα», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης. Από την πλευρά του ο Υπουργός διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και υπάλληλοι ευσυνείδητοι», ανέφερε, προαναγγέλλοντας αλλαγές, με συνολική αναδιοργάνωση του χώρου της Υγείας, με θεσμικές αλλαγές και επανεξέταση του ρόλου κάθε φορέα.
Πάντως, η ατμόσφαιρα στη συνέντευξη τύπου ήταν όχι απλά ηλεκτρισμένη αλλά εκρηκτική, με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να επιτίθεται με ακραίους χαρακτηρισμούς και άγριο ύφος προς τους δημοσιογράφους. Ο κ. Πολάκης αντέδρασε με εκνευρισμό και ένταση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων γύρω από τη διαρροή του πορίσματος και τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ