Επίκαιρα ζητήματα όπως η συσχέτιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων με τον SARS-CoV-2 και ο ρόλος του γαστρεντερικού σε νευρολογικά και ανοσολογικά νοσήματα συζητήθηκαν σε ειδική τράπεζα COVID στις εργασίες του 31ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νευρολογίας.
Sτην τράπεζα συμμετείχε ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας συνοψίζοντας τις τελευταίες επιδημιολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις για τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην πατρίδα μας. Επίσης, παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι νευρολογικές επιπλοκές της νόσου από τα Νευροανοσολογικά δεδομένα έως την Αγγειακή Νευρολογία. Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν πρακτικά θέματα και η προσαρμογή των πρωτοκόλλων διαχείρισης των νευρολογικών ασθενών σε κέντρα αναφοράς για τη νόσο.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία διαδικτυακά και τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Α. Κυριαζής, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ανάπτυξη της Ιατρικής της Ακριβείας στην Ελλάδα και όσον αφορά τη Νευρολογία, στην Εμβληματική Δράση «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της ΓΓΕΤ».
Η «Νευρολογία της Ακριβείας» αποτέλεσε θέμα της εναρκτήριας διάλεξης από τον πρόεδρο της ΕΝΕ, Καθηγητή, Ν. Γρηγοριάδη τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες των Νευρολογικών νόσων και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον η διάγνωση και θεραπεία τους με όρους «Ιατρικής της Ακριβείας».
Aγγειακά Eγκεφαλικά Eπεισόδια(AEE)
Νέες θεραπείες στην οξεία φάση πιθανότατα να προκύψουν με ενδοφλέβια θρομβολυση καθώς αναμένονται οι τυχαιοποιημενες κλινικες μελετες φάσης ΙΙΙ της τενεκτεπλασης. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι λιγότερα τα κριτήρια αποκλεισμού και οι αντενδείξεις, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα επέκτασης του χρονικού παραθύρου με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων. Συνεπώς, θα εξασφαλιστεί όφελος για μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει να προσέρχονται άμεσα στο νοσοκομείο με το πρώτο σύμπτωμα όταν ιδιαίτερα νιώσουν αιφνίδια αδυναμία στο χέρι τους, διαταραχή στην ομιλία ή στραβώσει το πρόσωπό τους.
Κεφαλααλγία
Συζητήθηκαν ειδικές καταστάσεις όπως η νευραλγία και η ημικρανική κατάσταση δηλαδή εμμένουσες κρίσεις ημικρανίες καθώς και οι νέες θεραπείες που έρχονται.
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Στο πλαίσιο του συνεδρίου επικαιροποιήθηκε η γνώση για την ανοσοπαθογένεια της νόσου και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση. Στο σύνολο σχεδόν των συνεδριάσεων για την ΠΣ, μέρος της συζήτησης που αναπτύχθηκε αφορούσε την επιτυχή και ασφαλή διαχείριση της νόσου σε συνθήκες πανδημίας COVID 19.
Άνοια
Σε κλινικό φροντιστήριο τέθηκε το ζήτημα της καθημερινής κλινικής πρακτικής και η μεγάλη αύξηση των περιστατικών. Στην τράπεζα των κινητικών διαταραχών συζητήθηκαν εκτενώς πρόδρομες μορφές στην Νόσο Πάρκινσον και εξωπυραμιδικά νοσήματα. Επίσης, αναπτύχθηκαν οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην άνοια και θέματα που άπτονται ταυτόχρονα της νευρολογίας και της ψυχιατρικής όπως επιληπτικές και ψυχογενείς κρίσεις, ψυχιατρική διαχείριση σε παιδιά με χρόνια νευρολογικά νοσήματα καθώς και η κινητοποίηση για δημιουργία ομάδων και οργανισμών υποστήριξης. Προσοχή εφιστάται σε ασθενείς που εμφανίζουν κατάθλιψη αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πρώτα στάδια άνοιας.
Αποκατάσταση
Σε ειδική τράπεζα που διεξήχθη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης συζητήθηκε η αξία της συστηματικής θεραπείας αποκατάστασης σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα. Με την συνεργασία του Επιστημονικού Τομέα Νευρολογικής Νοσηλευτικής της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος συζητήθηκε ο ειδικότερος ρόλος του νοσηλευτή σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ