Η κατανάλωση τσαγιού τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συνδέεται με μακροβιότητα και πιο υγιεινή ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
«Η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία είναι πιο ισχυρά για το πράσινο τσάι και για όσους πίνουν μακροχρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Xinyan Wang, από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.
Η ανάλυση περιλάμβανε 100.902 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα China-PAR χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε δύο ομάδες: συνηθισμένοι πότες τσαγιού (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) και σε άτομα που έπιναν τσάι ποτέ λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης όλων ήταν 7,3 χρόνια.
Η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με πιο υγιή χρόνια ζωής και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για παράδειγμα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι συχνοί πότες τσαγιού ηλικίας 50 ετών θα αναπτύσσουν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο 1,41 χρόνια αργότερα και θα ζήσουν 1,26 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν τσάι ή το κάνουν σπάνια.
Ακόμη, όσοι οι καταναλωτές τσαγιού είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου και 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Ο Δρ Dongfeng Gu, επίσης από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, δήλωσε: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις στο τσάι, δηλαδή οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στο σώμα μακροπρόθεσμα. Έτσι, η συχνή πρόσληψη τσαγιού για μια εκτεταμένη περίοδο μπορεί να είναι απαραίτητη για την καρδιοπροστατευτική δράση».
Σε άλλη ανάλυση ανά τύπο τσαγιού, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, θανατηφόρο καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από όλες τις αιτίες. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με το μαύρο τσάι.
Στο σημείο αυτό μπορεί να υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Πρώτον, το πράσινο τσάι είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και δυσλιπιδαιμία. Το μαύρο τσάι είναι πλήρως ζυμωμένο και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι πολυφαινόλες οξειδώνονται σε χρωστικές ουσίες και μπορεί να χάσουν τα αντιοξειδωτικά τους αποτελέσματα. Δεύτερον, το μαύρο τσάι σερβίρεται συχνά με γάλα, το οποίο προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία του τσαγιού στην αγγειακή λειτουργία.
Οι αναλύσεις ανά φύλο έδειξαν ότι οι προστατευτικές επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης τσαγιού ήταν έντονες και ισχυρές για τους άνδρες, αλλά μόνο μέτριες για τις γυναίκες. Ο Δρ Wang ανέφερε ότι «ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το 48% των ανδρών ήταν συχνοί καταναλωτές τσαγιού σε σύγκριση με μόλις το 20% των γυναικών. Δεύτερον, οι γυναίκες είχαν πολύ χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ