Το τσιγάρο ευθύνεται για περίπου τους μισούς θανάτους από 12 τύπους καρκίνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2011 το 48,5% των περίπου 346.000 θανάτων από έναν από τους δώδεκα τύπους καρκίνου που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά σε ενηλίκους άνω των 35 ετών οφειλόταν στο κάπνισμα. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς (το 74,9% ή 129.799) οφείλονταν σε καρκίνους των πνευμόνων, των βρόγχων και της τραχείας. Οι καρκίνοι του λάρυγγα αντιπροσώπευαν το 1,7% ή 2.856 θανάτους.
Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους λόγω καρκίνου του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και της κύστης ήταν επίσης συνέπεια του καπνίσματος, συμπέραναν οι ερευνητές μεταξύ των οποίων ήταν και η Ρεμπέκα Σίγκελ της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας της Ατλάντας.
«Το κάπνισμα εξακολουθεί να ευθύνεται για μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω των διαφόρων καρκίνων, παρά το γεγονός ότι εδώ και πενήντα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μειώνεται» όπως αποκαλύπτει η έρευνα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν στοχευμένα και πιο σκληρά μέτρα ώστε να ελέγχονται τα προϊόντα καπνού και να ενθαρρύνονται οι καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα από τους καρκίνους και τις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από αυτό.
Η μελέτη αφορούσε μόνο τα τσιγάρα και όχι τα άλλα προϊόντα καπνού, όπως τα πούρα ή τον ταμπάκο.
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια Αμερικανών πέθαναν πρόωρα λόγω του τσιγάρου τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του έτους. Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί —σήμερα καπνίζει το 18% των Αμερικανών, σε σύγκριση με το 42% που ήταν το 1964— υπολογίζεται ότι 443.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο.

Το τσιγάρο πίσω από τους μισούς θανάτους σε 12 τύπους καρκίνου
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Κατάρρευση στις εφημερίες του Νοσοκομείου Αγίας Όλγας: Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση
Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα ΕΚΠΑ: Έτος διεθνούς αριστείας και επιστημονικής πρωτοπορίας το 2025















Comments (0)