Την σφραγίδα της άφησε η πανδημία Covid-19 στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Η μόνιμη κάλυψη κλινών ασθενών με την λοίμωξη 365 ημέρες τον χρόνο αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στην ιστορία των επιδημιών, όπως τονίζει ο καθηγητής.
Μπορεί η περίοδος που τα συστήματα υγείας διεθνώς ήταν «αλερτ» εξαιτίας των πολλαπλών κρουσμάτων που ασκούσαν ασφυκτική πίεση να έχει περάσει, καθώς η νόσος δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό τον γενικό πληθυσμό με την προ διετίας κατάσταση, αλλά η ενδημικότητα του SARS–CoV-2 επηρεάζει χαρακτηριστικά το ΕΣ. Μάλιστα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στα social media κάνει λόγο για «βαρύτερο αποτύπωμα που έχουμε δει σε αναπνευστικό ιό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτύπωμα που δεν φαίνεται να εξαφανίζεται και θα ταλαιπωρεί τις ευάλωτες ομάδες ασθενών που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία». Την εικόνα του φαινομένου περιγράφει εξηγώντας ότι ακόμη και σήμερα που η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή «περίοδο σχετικά χαμηλής διασποράς περισσότεροι από 60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid-19».
Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελούν και οι νοσηλείες που παραμένουν όλο αυτό το διάστημα στο ίδιο αριθμητικό επίπεδο, όπως σχολιάζει ο κ. Μαγιορκίνης «οι εισαγωγές ασθενών με SARS-CoV-2 (δηλαδή με τον ιό, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά γύρω στους 100, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2 (όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά πάνω από 500». Ο επίκουρός καθηγητής εξηγεί ότι τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν την μόνιμη συμπόρευση με τον συγκεκριμένο ιό που επιβαρύνει το ΕΣΥ τόσο σε επίπεδο κλινών ΜΕΘ όσο και απλών κλινών. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτηρίζει την διαρκή παρουσία του SARS-CoV-2 στην ζωή μας φαινόμενο «μοναδικό στα χρονικά των ιογενών επιδημιών που έχουμε ζήσει». Συγκρίνοντας με τον ιό της γρίπης είναι ότι οι συνέπειες του SARS-CoV-2 υπερτερούν καθώς ο ιός της γρίπης δεν ταλαιπωρεί όλο τον χρόνο ευάλωτους ασθενείς και νοσηλευτικές μονάδες. Λόγω αυτών των δεδομένων ο κ. Μαγιορκίνης καλεί τους ιατρούς να είναι σε επαγρύπνηση και δη τους κλινικούς ιολόγους και να μην υποτιμηθούν τα νέα δεδομένα. «Η οξεία φάση της πανδημίας έχει περάσει κατά πάσα πιθανότητα, αλλά οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του ιού στους ευάλωτους πληθυσμούς παραμένουν και απαιτούν εγρήγορση και εξειδίκευση» καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ