Στη διαχείριση της πανδημίας αναφέρεται το βιβλίο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, με τίτλο «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία». Στο πολιτικό αυτό ημερολόγιο μιας ταραγμένης περιόδου περιγράφουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί και η αλληλεπίδρασή τους με την πολιτική επικαιρότητα.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κοντοζαμάνης στην παρουσίαση του βιβλίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή χαρακτήρισε την περίοδο αυτή «την κρισιμότερη ίσως περίοδο από ιδρύσεως του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτήν της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19». «Είμαι περήφανος», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Τα καταφέραμε γιατί υπήρχε δυνατή ομάδα και σχέδιο». Εξήρε τη συνεργασία και αυταπάρνηση όλων των συντελεστών την δύσκολη εκείνη εποχή που όπως τόνισε «Η πανδημία δεν δοκίμασε μόνο τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και τα όρια του καθενός από εμάς που κληθήκαμε να τη διαχειριστούμε». Μεταξύ άλλων ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε «Κανένας πολίτης της χώρας μας δεν στερήθηκε τα όπλα που η επιστήμη δημιουργούσε για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού».
Από την πλευρά της η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, αναφέρθηκε στα βιώματά της,ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η Κ. Κοτανίδου υπενθύμισε ότι η πανδημία, μετά από τα χρόνια της κρίσης, βρήκε το ΕΣΥ σε άσχημη κατάσταση, με γερασμένο προσωπικό, ελάχιστες ΜΕΘ και έξοδο των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου «Η μεγαλύτερη δυσκολία που υπήρξε αρχικά ήταν να πειστούν οι επαγγελματίες της υγείας εντός του ΕΣΥ ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του Covid με ασφάλεια». Όσο για το βιβλίο του κ.Κοντοζαμάνη , η κ. Κοτανίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι «ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους γιατί αποκαλύπτει πολλές πτυχές τις πανδημίας και των δράσεων που αναπτύχθηκαν, ειδικά το κομμάτι που αναφέρεται στις “έξι αλήθειες”».
Προτεραιότητα δόθηκε στην Δημόσια Υγεία σημείωσε για την περίοδο της πανδημίας ο πρώην υπουργός Επικρατείας, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, προσθέτοντας «με δαπάνες για την υγεία σήμερα 5,2 δισ. σε σχέση με τα 2,8 δισ. το 2019, και 107.500 εργαζόμενους και 1200 ΜΕΘ έναντι των 550 το 2019. Η λειτουργία του επιτελικού κράτους, το οποίο ανέλαβε τον κεντρικό συντονισμό υπήρξε καταλυτική στη διαχείρισή της πανδημίας». Ο κ. Σκέρτσος ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις όπως τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και την ψηφιοποίηση, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο παροχών υπηρεσιών ΜΕΘ χωρίς κ.ά. Σχετικά με το βιβλίο, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ημερολόγιο της εποχής και πρότεινε στον συγγραφέα να συνεχίσει να γράφει…
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ήταν πάντα «από πάνω», ενήμερος και αποτελεσματικός, στα φλέγοντα ζητήματα της πανδημίας, είπε ο δημοσιογράφος, διευθυντής του ΣΚΑΙ 100,3 Βασίλης Χιώτης.
Το «παρών» έδωσαν 9 πρώην υπουργοί, περιφερειάρχες, Γενικοί Γραμματείς, διοικητές οργανισμών, σύσσωμος ο τομέας της υγείας ιδιωτικός και δημόσιος . Όλοι του ευχήθηκαν καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο του.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ