Το βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε βακτήρια στο αίμα, προκαλώντας φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή αυξάνει τους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής (η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς) και καρδιακής ανεπάρκειας (μειώνεται η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα ή να χαλαρώνει και να γεμίζει με αίμα).
Η νέα μελέτη λοιπόν εξέτασε τη σχέση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της εμφάνισης αυτών των δύο καταστάσεων. Η αναδρομική μελέτη περιλάμβανε 161.286 συμμετέχοντες στο Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας της Κορέας ηλικίας 40 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση ρουτίνας μεταξύ του 2003 και του 2004. Συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με το ύψος, το βάρος, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ασθένειες, τον τρόπο ζωής, την στοματική υγεία και τις συμπεριφορές της στοματικής υγιεινής. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (κατά μέσο όρο 10,5 χρόνια), 4,911 άτομα (ποσοστό 3%) ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή και 7,971 (4,9%) εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.
Το βούρτσισμα των δοντιών τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος και οι συννοσηρότητες όπως η υπέρταση.
Ενώ η μελέτη δεν διερεύνησε τους μηχανισμούς, μια πιθανότητα είναι ότι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τα μικρόβια, που ζουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων, εμποδίζοντας έτσι τη μεταφορά τους στην κυκλοφορία του αίματος.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Tae-Jin Song του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ, Κορέα σημείωσε ότι η ανάλυση περιορίστηκε σε μία χώρα και ως μελέτη παρατήρησης δεν αποδεικνύει κάποια αιτιολογική σχέση, προσθέτοντας όμως: «Μελετήσαμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων για μια μεγάλη χρονική περίοδο, στοιχεία που προσθέτουν ισχύ στα ευρήματά μας.”
«Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να προτείνουμε το βούρτσισμα των δοντιών για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Ενώ ο ρόλος της φλεγμονής στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, απαιτούνται μελέτες παρέμβασης για τον καθορισμό στρατηγικών για τη σημασία της δημόσιας υγείας», καταλήγουν οι ερευνητές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ