Αστοχία σημειώνεται σε ό,τι αφορά τους πρωταρχικούς σκοπούς λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), τον ανέστιο θεσμό της ΠΦΥ, χωρίς εγκαταστάσεις, που δυο χρόνια μετά αναζητούσε ιατρούς και με υπάρχων προσωπικό να επιδίδεται κυρίως στη συνταγογράφηση.
Άλλωστε, η λειτουργία των ΤΟΜΥ βασίζεται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό των 32.259.779,53 ευρώ (για τις 115 πρώτες ΤΟΜΥ) που χρηματοδοτείται μέσα από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ενδεικτικό είναι ότι με κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» χρηματοδοτείται η ίδρυση και η λειτουργία- μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες- των 11 Τοπικών Μονάδων, σε πρώτη φάση οι επτά που λειτουργούν πιλοτικά και σταδιακά οι υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας λειτουργούν 127 Τοπικές Ομάδες Υγείας – ΤΟΜΥ σε αστικά κέντρα της χώρας, «με έμφαση σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για μικρότερο αριθμό των ΤΟΜΥ από όσες είχαν προβλεφθεί αρχικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαράκος είχε επισημάνει ότι το «χρηματοδοτικό ταβάνι» επέτρεπε τη δημιουργία έως και 230 δομών.
Ο ΙΣΑ αναφέρει σχετικά ότι το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει».
Στόχος ήταν η «περαιτέρω διεύρυνση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» εξυπηρετώντας την μεγάλη πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, όμως, υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο επισκέψεις, σε μια χώρα με πληθυσμό 11 εκ. .
Ωστόσο, η υλοποίηση του οράματος μιας «μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα» όπως την επικοινωνεί στο κοινό η ηγεσία του υπουργείου μάλλον δεν πλησίασε το αρχικό όνειρο. Συγκεκριμένα, στα αίτια επίσκεψης η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι ήταν η στιγμιογράφηση φαρμάκων 38.1% και η συνταγογράφηση εργαστηριακών/διαγνωστικών εξετάσεων 22.7%.
Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειοψηφία, άνω του 50% χρησιμοποίησε τις δομές για να γράψει φάρμακα και εξετάσεις, ενώ στο πεδίο της πρόληψης , δηλαδή για προγραμματισμένη επίσκεψη ή οιατρικό έλεγχο χρησιμοποίησε τα ΤΟΜΥ μόνο το 27.4%. Την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενείας επικαλέστηκε το 20.2%, καθώς και τον εμβολιασμό μόλις το 9.1%.
Ο ρόλος των Τ.Ο.Μ.Υ., σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Υγείας είναι να «κατευθύνει τους παραπεμπόμενους ασθενείς σε γραφεία Συντονισμού και Προσανατολισμού στα νοσοκομεία ή σε μονάδες περιπατητικής φροντίδας, που είναι υπεύθυνα για την πρακτική οργάνωση του συντονισμού και της καθοδήγησης του ασθενούς μεταξύ των δομών παραπομπής και υποδοχής».
ethniki_stratigiki_ugeias_2014-2020
Κατά τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης που διαφαίνονται μέσα από την ίδια την Εθνική Στρατηγική στόχος είναι να καλύπτεται ο μισός πληθυσμός και να μειωθεί η επιβάρυνση σε ΠΕΔΥ, εξωτερικά ιατρεία και συμβεβλημένους ιατρούς.
Ωστόσο, το υπουργείο «σφυρηλατεί» τα επιχειρήματα του γύρω από το γεγονός ότι «από την έναρξη λειτουργίας τους, τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει περισσότερα από 15 εκ. ευρώ».
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό καθώς «ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλλει το Υπουργείο».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, μόλις τον Μάιο του τρέχοντος έτους εγκρίθηκε από τον ΑΣΕΠ, η προκήρυξη πρόσληψης 953 ιατρών του 2018.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΜΥ
Ωστόσο, δεν εκτιμάται ότι παρέχεται μεγάλο δέλεαρ στους γιατρούς, καθώς προσφέρεται εργασία με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, δε ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ διασφαλίζουν εργασία μόνο για δυο χρόνια, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος, για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες«.
Συνολικά, σήμερα, κατά τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου, περίπου 1100 επιστήμονες αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ.
Σε ανακοίνωση του ΙΣΑ καταλογίζονται ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφέροντας ότι «αντιμετώπισε τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, την ώρα που προέβλεψε για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης περιγράφει στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τις συνέπειες για τους πολίτες «Ειδικά στην περιφέρεια ένας μεγάλος αριθμός ασθενών υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν με την υγεία τους τα τελευταία χρόνια, τους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας.»
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργηθεί εντάσεις για το κτιριακό πρόβλημα, με χαρακτηριστικότερη και πιο πρόσφατη την διαμαρτυρίατου του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης για την παραχώρηση χώρων του ΚΥ Ηρακλείου-επτά ιατρείων και νοσηλευτικών σταθμών- για την «φιλοξενία» των ΤΟΜΥ.
Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι η 5η και η 6η ΤΟΜΥ Δ.Ιωαννιτών στεγάστηκαν «για εκπαίδευση» στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (Παύλου Μελά 34) , «έως ότου τοποθετηθούν σε αντίστοιχα κτήρια που έχουν παραχωρηθεί» σύμφωνα με όσα αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου.
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, όπως προκύπτει από τη Τελική Έκθεση (Απρίλιος 2019) με τα ευρήματα της μελέτης για τη μέτρηση της ικανοποίησης των ληπτών των υπηρεσιών, σε 2.620 άτομα από 63 ΤΟΜΥ:
Η μεγάλη πλειοψηφία ( 85.1% των χρηστών ) έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού, το 36.6% επωφελήθηκε από νοσηλευτικές υπηρεσίες , ένα μικρότερο ποσοστό( 13.6%) έλαβε υπηρεσίες επισκέπτη υγείας , το 12.4% επισκέφθηκε τον παιδίατρο και το 12.4% τις υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.
Στα θετικά των ΤΟΜΥ συγκαταλέγεται η μείωση του χρόνου αναμονής αφού το 67.9% δήλωσε ότι περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του, το 21.4% περίμενε 15-30 λεπτά και το 9.7% περίμενε 31-60 λεπτά.
Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία, από τις παροχές των ΤΟΜΥ επωφελήθηκαν περισσότεροι από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ