Οι μεσήλικες γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ινομυωμάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Τα ινομυώματα προκαλούν αιμορραγίες, υπογονιμότητα, πυελικό άλγος, επαναλαμβανόμενες αποβολές και άλλες αναπαραγωγικές επιπλοκές. Η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη τακτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η τεστοστερόνη αν ανήκει στα ανδρογόνα και σχετίζεται με το ανδρικό φύλο, παράγεται και από τον γυναικείο οργανισμό αλλά σε χαμηλά επίπεδα.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, κατά τη διάρκεια 13 ετών, συσχέτισαν τα επίπεδα ορμονών και τη συχνότητα των ινομυωμάτων σε ομάδα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη SWAN.
Από τις 3.420 που είχαν εγγραφεί αρχικά στη μελέτη, το 43,6% ολοκλήρωσε όλο τον κύκλο των επαναληπτικών επισκέψεων. Κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων, οι συμμετέχουσες ελέγχονταν για τα επίπεδα των οιστρογόνων και ανδρογόνων στον οργανισμό τους. Επίσης, τις ρωτούσαν αν είχαν διαγνωστεί ή είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για ινομυώματα.
Από το δείγμα, 512 ανέφεραν ένα περιστατικό ινομυωμάτων και άλλες 478 πολλαπλά επεισόδια. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους είχαν 1,33 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ένα επεισόδιο ινομυωμάτων, συγκριτικά με όσες είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Εκείνες που είχαν υψηλά οιστρογόνα και τεστοστερόνη είχαν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες ινομυωμάτων.

Τον κίνδυνο ινομυωμάτων αυξάνει η υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι
Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια
Ενστάσεις επιστημόνων Υγείας για εφαρμογή του γενωμικού screening σε νεογνά
ΠΙΣ: Οι ιατροί να μένουν στο ΕΣΥ μετά τα 67 τους έτη χωρίς διοικητικά και διευθυντικά καθήκοντα
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Σοβαροί κίνδυνοι από τη λήψη του PLAQUENIL
Comments (0)