Όπως μεταδίδει η βρετανική «Τέλεγκραφ», οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάμ Μπισβάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», εξέθεσαν ποντίκια σε καπνό ηλεκτρονικού τσιγάρου δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες. Η ποσότητα του καπνού ήταν ανάλογη εκείνης που εισπνέει ένας τακτικός χρήστης ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Οι ερευνητές εξέθεσαν δύο ομάδες πειραματόζωων (μία που «κάπνιζε» ηλεκτρονικά τσιγάρα και μία όχι) σε έναν ιό της γρίπης, καθώς και σε ένα βακτήριο (στρεπτόκοκκο) που προκαλεί πνευμονία. Τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήσαν λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στον ίδιο καπνό.
Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες (ελεύθερες ρίζες) που κάνουν ζημιά στο DNA, αλλά σε επίπεδο μόνο 1% του επιπέδου που υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στους πνεύμονες», όπως δήλωσε ο Σιάμ Μπισβάλ, τονίζοντας ότι παρόμοιες μελέτες πρέπει πλέον να γίνουν σε ανθρώπους, ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και από άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Τέτοια προβλήματα εμφανίζουν συνήθως οι πρώην καπνιστές, οι οποίοι είναι και βασικοί χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τον κίνδυνο γρίπης και πνευμονίας αυξάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Κατάρρευση στις εφημερίες του Νοσοκομείου Αγίας Όλγας: Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση
Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα ΕΚΠΑ: Έτος διεθνούς αριστείας και επιστημονικής πρωτοπορίας το 2025















Comments (0)