Δυσαρέσκεια και ανησυχία προκαλεί στους κόλπους των ψυχιάτρων η απόφαση του Υπουργού Υγείας να αδειοδοτήσει κι άλλες ιατρικές ειδικότητες για τη χορήγηση πιστοποιητικών οπλοφορίας.
Μέχρι σήμερα, διάγνωση ψυχικής υγείας μπορούσαν να κάνουν Νευρολόγοι-Ψυχίατροι ή Παθολόγοι. Όπως προκύπτει, όμως από κατ’ επείγουσα αλληλογραφία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας (δεξιά) η χορήγηση πιστοποιητικών άδειας οπλοφορίας, που απαιτεί την προαναφερόμενη εκτίμηση, γίνεται πλέον και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και συγκεκριμένη από Γενικούς Ιατρούς.
Η επέκταση της σχετικής άδειας δεν εγείρει μόνο θέμα καταστρατήγησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων της ψυχιατρικής ειδικότητας, αλλά και θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, υποστηρίζουν οι ψυχίατροι.
Ο ειδικός Ψυχίατρος και τ. Πρόεδρος των Ειδικευόμενων Ψυχιάτρων, Αχιλλέας Οικονόμου, αναφέρει σχετικά: «Πλην της ψυχιατρικής ειδικότητας, ψυχιατρική εκπαίδευση λαμβάνουν οι νευρολόγοι και οι γενικοί γιατροί. Οι πρώτοι 6 μήνες και οι δεύτεροι 3 μήνες. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, τους δίνει τη δυνατότητα να γνωματεύουν επίσημα για την ψυχική υγεία του οποιουδήποτε. Ας το αντιστρέψουμε λίγο. Για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής ειδικότητας απαιτείται εξάμηνη παθολογική εκπαίδευση. Πως θα φαινόταν να γνωματεύουμε οι ψυχίατροι για παθολογικές παθήσεις; Γελοίο και επικίνδυνο; Σαφώς. Επίσης οι ψυχίατροι εκπαιδεύονται έναν (1) ολόκληρο χρόνο στη νευρολογία. Θα ήταν αστείο και επικίνδυνο να χορηγούν οι ψυχίατροι γνωματεύσεις σε ασθενείς με πάρκινσον, ΣΚΠ, μυασθένεια, επιληψία; Φυσικά. Όπως απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι το αντίστροφο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή είναι συνέχεια μιας μακροχρόνιας καθημερινής πρακτικής, βάσει της οποίας τεράστιο ποσοστό ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με ελάχιστη ή μηδενική εκπαίδευση.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο διαγνωστικά σφάλματα, όσο και λανθασμένη ή άσκοπη χρήση φαρμακευτικής αγωγής» τονίζει ο κος Οικονόμου. «Η τόσο διαδεδομένη χρήση των βενζοδιαζεπινών, πού φαντάζεστε να οφείλεται; Η αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων, που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, έχει ως αιτία μόνο την αύξηση της επίπτωσης των ψυχικών διαταραχών; Η συνήθης προσέγγιση σε παθολογικά ιατρεία είναι η εξής: “ξέρεις γιατρέ τελευταία είμαι και λίγο στα κάτω μου”. ” Ά, μάλιστα, ορίστε ένα Seropram”. Αυτά βέβαια συμβαίνουν μόνο στα ιδιωτικά ιατρεία. Οι συνάδελφοι ψυχίατροι προφανώς θα θυμούνται την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών ασθενών σε άλλες κλινικές» συμπληρώνει.
Επομένως, λέει ο κος Οικονόμου, το ποιος θα δώσει τη διάγνωση, είτε για όπλο είτε για διορισμό και το ποιος θα αντιμετωπίσει τις ψυχικές διαταραχές δεν είναι απλώς θέμα προστασίας των συμφερόντων των ψυχιάτρων. Είναι πρώτιστα θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ