Προσοχή συνιστά ο καθηγητής καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Κώστας Τούτουζας για την αύξηση των καρδιοπαθειών λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Ο καθηγητής και αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προειδοποιεί ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν συνδεθεί με άνοδο της καρδιολογικής νοσηρότητας.
Στις απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και ζώων, τις υλικές καταστροφές και τις οικονομικές επιπτώσεις, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την επίδραση στον αριθμό εκδήλωσης καρδιολογικών νοσημάτων. Μάλιστα, ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα τον γνωστό τυφώνα Catrina που είχε πλήξει τις ΗΠΑ προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων. «Κατά την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο, παρατηρήθηκε αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας ή/και θνητότητας από 6-23%» επεσήμανε ο κ. Τούτουζας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Άξιο λόγου είναι πως 14 χρόνια μετά τη φονική κακοκαιρία, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένει τετραπλάσιος για τους κατοίκους της περιοχής, συγκριτικά με την περίοδο πριν τη φυσική καταστροφή. Ο γιατρός τονίζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής ισχυρίζεται πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τους κρατικούς φορείς με την βοήθεια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας πιθανώς για «να συμβάλλουν στην πρόληψη και εξάλειψη ανεπιθύμητων συμβαμάτων».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ