Τίποτα δεν θα μας πάει πίσω στο σημείο μηδέν διαβεβαιώνει ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Γιάννης Πρασσάς. Ωστόσο, δεν κρύβει την αναστάτωσή του, «τα στοιχεία που συλλέγονται από το πεδίο για την νέα μετάλλαξη (omicron) είναι πράγματι ανησυχητικά».
Ο δρ. Γ. Πρασσά σε ανάρτηση του στα social media τονίζει ότι προς το παρόν αγνοούμε ζητήματά όπως είναι η υπεκφυγή αντισωμάτων, η μεταδοτικότητα, βαρύτητα νοσησης. Σήμα κινδύνου, όμως έχουν εκπέμψει ειδικοί για τη δημιουργία γραμμής άμυνας έναντι στις μεταλλάξεις αντίστοιχης παθογένειας με την δέλτα. Η πανδημία ενέχει το κίνδυνο ενός στελέχους με μεταλλάξεις που «να γλιστράει από τα υπάρχοντα αντισώματα μας (και πιθανόν ακόμη πιο υπερμεταδοτική)». Σε αυτή την περίπτωση θα επέλθουν αναταράξεις στην όλη διαχείριση της πανδημίας.
Ο κ. Πρασσάς παρατηρεί ότι επι πόδός βρίσκονται και χώρες, «των οποίων οι ΜΕΘ δεν βρίσκονται υπό καμία πίεση, πηγαίνουν σε έκτακτα μέτρα ώστε να κερδηθούν λίγες εβδομάδες χρόνου και να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες ανασύνταξης». Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της Ε..Ε. θέτουν ζήτημα ανοιχτά πλέον για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (ως έκτακτη «αναγκαία» συνθήκη).
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Πρασσάς συστήνει:
Μια παλινδρόμηση εξαιτίας του στελέχους της όμικρον «μπορεί να αποδειχτεί το τελειωτικό χτύπημα» σημειώνει ο κ. Πρασσάς. Ωστόσο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «τίποτα δεν θα μας πάει πίσω στο σημείο μηδέν. Καμία μετάλλαξη δεν θα αναιρέσει όλες τις διαφορετικές γραμμές ανοσίας που έχουμε χτίσει (προσοχή: τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι μόνο ένα από τα εργαλεία προστασίας που έχουμε».
Μάλιστα και στην περίπτωση του αρνητικού σεναρίου δηλαδή «η μετάλλαξη omicron ξεφεύγει της προσοχής των εξουδετερικών αντισωμάτων μας αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ξεφεύγει από τις υπόλοιπες σημαντικές γραμμές άμυνας που έχουμε αποκτήσει από τα εμβόλια και οι οποίες θα συνεχίσουν σε κάποιο σημαντικό βαθμό να μας προστατεύουν έναντι στην πιθανότητα βαριάς νόσησης». Όπως εξηγεί ο κ. Πρασάς όσοι έχουν λάβει την ενισχυτική δόση διαθέτουν ισχυρή ανοσία. Σχετικά με την αύξηση των ροών των εμβολιασμών και τον προγραμματισμό για την χορήγηση δόσεων πάνω από 20.000 ανεμβολίαστων ηλικιωμένων ο κ. Πρασσάς σημειώνει ότι θα μειωθεί το ρίσκο τους να καταλήξουν σε ΜΕΘ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ