Στο επίκεντρο ακόμη μιας συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που μαστίζουν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική αγορά, με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τον Υπουργό Υγείας να επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγές και να υπογραμμίζει πως η δημοσιοποίηση των παροχών των εταιριών προς τους γιατρούς θα προχωρήσει.
Η φαρμακοβιομηχανία υπογράμμισε το δηλητηριώδες μείγμα ελλιπούς ρευστότητας και εξωπραγματικών υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και claw back), για να λάβουν ως απάντηση από τον Υπουργό Υγείας την πρόθεση της Αριστοτέλους για εξομάλυνση της αποπληρωμής των οφειλών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Κατά γενική ομολογία, σημαντικό εμπόδιο συνιστούν οι εξαιρετικά χαμηλοί φαρμακευτικοί προϋπολογισμοί για ΕΟΠΥΥ και για νοσοκομεία, αλλά η συζήτηση κινήθηκε και στα προβλήματα που γεννά η τιμολογιακή πολιτική και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις «στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τις μειώσεις στις τιμές των παλαιών φθηνών φαρμάκων, τη συνταγογράφηση, την ασφαλιστική αποζημίωση και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος».
Το «άγιο δισκοπότηρο» της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων δεν απουσίαζε, φυσικά, από την κουβέντα, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «όχημα» εξοικονομήσεων και απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν την αποζημίωση των νεότερων καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών.
Σταυρόλεξο δυνατούς λύτες, όμως, θα αποτελέσει και η προσπάθεια μείωσης του claw back, κατά τουλάχιστον 30%, όπως προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου, για τα έτη 2017 και 2018.
Μεταξύ άλλων τέθηκε και η ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον κονδυλίων για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΣΦΕΕ και ΠΕΦ η συνάντηση έγινε «σε ιδιαίτερα καλό κλίμα», με τον Ανδρέα Ξανθό να αναφέρεται στα συσσωρευμένα προβλήματα και τις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει γίνουν στην πολιτική φαρμάκου στο επόμενο διάστημα, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας κυρίως μέσω του ελέγχου του όγκου της ζήτησης και του εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης».
Πάντως, ο κ. Ξανθός δεν δίστασε να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Φάρμακο και ιδιαιτέρως τους γιατρούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εν μέσω της κρίσιμης κατάστασης που συνεχίζουμε να διανύουμε.
Αναγνώρισε, ωστόσο, στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός νέου πλαισίου πολιτικής φαρμάκου, ενώ έγινε λόγος για την προσπάθεια άμβλυνσης των στρεβλώσεων καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των αρμόδιων φορέων με κατάλληλο προσωπικό ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξορθολογισμού του συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τον κώδικα δημοσιοποίησης, ο Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει το θέμα της δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τους γιατρούς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ