Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Ελλάδα στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη (41%) επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε., ενώ έρχεται στη τρίτη χειρότερη θέσεις σε ότι αφορά στη δαπάνη ΠΦΥ στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που διενεργήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Κατά τη συνέλευση παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχη ενημέρωση είχε διενεργηθεί κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που διενεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Οκτωβρίου.
Ο «φτωχός συγγενής» του ΕΣΥ εμφανίζεται η ΠΦΥ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατ από επιστροφές rebate clawback, που «κουρεύει» στις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ.
Απογοητευτικά μικρό είναι το ποσό που προβλέπεται για τους συμβεβλημένους ιατρούς καθώς ο Οργανισμός αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκ. ασφαλισμένους από ένα μεγάλο Πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του.
Μέσω των «ληστρικών κουρεμάτων rebate clawback υφαρπάζεται σημαντικό έσοδο από το εισόδημα των ιατρών υπέρ του Οργανισμού» αναφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή της, δημιουργώντας συνθήκες χρεοκοπίας στο επιστημονικό δυναμικό που επέλεξε να παραμείνει και να στηρίξει τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.
Σχετικά με το θεσμό του οικογενειακού ιατρού η μέση αναλογία ιατρού ανά πληθυσμό ευθύνης στην Ευρώπη είναι 1/1.500 για τους ενήλικες (1/2.250 στη χώρα μας) και 1/700 για τα παιδιά (1/1.500 στη χώρα μας).
Στην Ελλάδα οι ιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν το μεγαλύτερο κατά αναλογία, έργο οικογενειακής ιατρικής στην Ευρώπη με τη χειρότερη αμοιβή.
Ο Θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν πέτυχε αφού οι πολίτες κατά πλειοψηφία απείχαν από τις εγγραφές, διαγιγνώσκοντας αμφότεροι, πολλές παθογένειες κατά την εφαρμογή του.
Οι τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) υπολειτουργούν με πολλά οργανωτικά και δομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Η ΠΦΥ της χώρας βρίσκεται ιστορικά στο ναδίρ των δυνατοτήτων της λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της ακραίας υποχρηματοδότησης της. Με δεδομένα τα παραπάνω η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δηλώνει:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ