Κλειστά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, πλημμύρες και σκουπίδια, σε συνδυασμό με ένα αποδυναμωμένο ΕΚΑΒ έχουν αφήσει το νησί στην άκρη ενός υγειονομικού «γκρεμού».
Οι εργαζόμενοι στο Χειρουργικό Τομέα του Νοσοκομείου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μαζί τους το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και η ΟΕΝΓΕ, κλιμάκιο της οποίας θα επισκεφθεί το νοσοκομείο την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.
Το νησί είχε πληγεί πριν από λίγους μήνες από πλημμύρες, ενώ οι εικόνες από τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Ζακύνθου, αποτέλεσμα των προβλημάτων στη διακομιδή τους, είχαν κάνει το γύρω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ωστόσο, τα χέρια των υγειονομικών του νησιού για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής βόμβας δυστυχώς δέθηκαν από τη διαρκή και οξύτατη δυσλειτουργία του νοσοκομείου αποτέλεσμα των κλειστών χειρουργείων, για πάνω από 1 μήνα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον τομέα.
Δεν είναι τυχαίο ότι Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή κάνει λόγο για υγειονομικό «γκέτο», όταν όλα τα περιστατικά, που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, πρέπει να μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας. Ακόμη και η χειρουργική διαχείριση των ιδιαιτέρως σοβαρών και οξέων περιστατικών είναι στον αέρα, αφού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του χειρουργικού τομέα, δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση.
«Ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός», αναφέρεται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του τομέα, «ότι μέχρι τώρα δεν έχουν απευθυνθεί στη κατασκευάστρια εταιρία του νοσοκομείου, η οποία είναι η καταλληλότερη σε εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να μας δώσει πολύτιμη αρωγή».
Μάλιστα, «φως στο τούνελ» που οδηγεί στη λειτουργία των χειρουργείων δεν φαίνεται άμεσα, χάρη στο αργό ρυθμό διεξαγωγής των ελέγχων, όπως καταγγέλλεται.
Την ίδια ώρα, χωρίς ενίσχυση παραμένει το τοπικό ΕΚΑΒ, όταν το σύνολο των χειρουργικών περιστατικών διακομίζεται εκτός Ζακύνθου.
Αποτέλεσμα είναι «ασθενείς με κατάγματα και άλλα προβλήματα να μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα ή οι γιατροί να υποχρεώνονται παρανόμως να εκτελούν χρέη τραυματιοφορέα ασθενοφόρου και ταυτόχρονα να απουσιάζουν από την αναγκαία υπηρεσία τους στο νοσοκομείο», αναφέρει το ψήφισμα το οποίο ζητά και την άμεση επιστροφή του νέου ασθενοφόρου της Ζακύνθου που παραχωρήθηκε στο νομό από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και παραμένει στην Πάτρα.
«Οι διάφοροι αρμόδιοι θα αρχίσουν να «τρέχουν» για να βρουν λύσεις μόνο ενόψει έναρξης τουριστικής περιόδου», προβλέπει, από την πλευρά του, το Κίνημα.
Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωση του και ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως έχουν περάσει σχεδόν 90 ημέρες από την καταγραφή 5 περιστατικών με υψηλή ηπατοτοξικότητα, ένα από τα οποία είχε μοιραία κατάληξη.
«Τα χειρουργεία, δυστυχώς, παραμένουν κλειστά. Τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά αναβάλλονται και τα έκτακτα μεταφέρονται στην Πάτρα ενώ οι έγκυες γυναίκες, που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική, μεταφέρονται σε άλλες πόλεις», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.
Η απάντηση του Νοσοκομείου
Η αντίδραση των αρμόδιων ήρθε το απόγευμα, με δελτίο τύπου της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, μέσω του γραφείου τύπου της Αριστοτέλους.
Σύμφωνα με τη Δ. Τσαρίδου, διενεργήθηκε ιατροδικαστική διερεύνηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, για τα αίτια που συνετέλεσαν στην κατάληξη της άτυχης ασθενούς, μετά από χειρουργική επέμβαση στα χειρουργεία του νοσοκομείου και νοσηλείας της στην εντατική μονάδα του Ρίο.
«Περαιτέρω, διενεργήθηκαν αρμοδίως, τοξικολογικές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτών. Έχει δε παραγγελθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση των αιτίων», αναφέρει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των απαραίτητων διαδικασιών για την ασφαλή επανέναρξη της λειτουργίας των χειρουργείων του Νοσοκομείου, προτάσεις και απαραίτητες ενέργειες έχουν κατατεθεί στο ΓΝ, για την υλοποίηση των οποίων συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή, «ώστε να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία των χειρουργείων με ασφάλεια και η όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των προτεινόμενων απαιτούμενων ελέγχων».
Οι εν λόγω ενέργειες περιλαμβάνουν ελέγχους που εκτείνονται από τεχνικής, αναισθησιολογικής, λοιμωξιολογικής και μικροβιολογικής πλευράς. Στους προτεινόμενους ελέγχους περιλαμβάνονται, διαδικασίες επαναπιστοποίησης κτιριολογικών εγκαταστάσεων, δικτύων ιατρικών αερίων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Στην κατεύθυνση υλοποίησης των κατατιθέμενων οδηγιών έχει ήδη αναλάβει δράση η εσωτερική συντονιστική επιτροπή του Γ.Ν.Ζακύνθου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κ. Τσαρίδου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ