Άλλα φάρμακα βγαίνουν κι άλλα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του ΕΟΦ, με τα σκευάσματα για τα οποία απαγορεύεται προσωρινά η εξαγωγή τους, εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.
Μετά από νεότερη αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, η Πρόεδρος του Οργανισμού Κατερίνα Αντωνίου, τροποποιεί την υπ. αριθμ. 48938/15.7.15 Απόφαση του ΕΟΦ (δες ΕΔΩ) ως προς τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο συνημμένο πίνακα 1 αυτής, και συγκεκριμένα αποφασίζει ότι:
1) Αίρεται η απαγόρευση παραλλήλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης ως προς τα φάρμακα
LARIAM TAB 250 MG/TAB BTX8 CYMBALTA GR.CAP 30MG/CAP BTX28(BLISTERS) CYMBALTA GR.CAP 60MG/CAP BTX28(BLISTERS) CELLCEPT CAPS 250MG/CAP BTX100(BLIST10X10) CELLCEPT TAB 500MG/TAB BTX50(BLIST5X10)
2) Προστίθενται στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευομένων προς παράλληλη εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, τα φάρμακα SPIRIVA RESPIMAT SOL.INH 2,5MCG/PUFF 1 συσκευή respimat + cartr. x 4,5 ML & PRADAXA CAPS 110MG/CAP 1 Φιάλη (PP) x 60
3) Τα φάρμακα που απαγορεύεται προσωρινά να αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης περιλαμβάνονται στο συνημμένο πίνακα.
Η ισχύς της νέας απόφασης του ΕΟΦ έχει άμεσο αλλά προσωρινό χαρακτήρα. Ειδικότερα, ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεώτερη απόφαση του ΕΟΦ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των προαναφερόμενων προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει και για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Η έκτακτη εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιείται από το ΙΦΕΤ ή από φαρμακευτική εταιρεία, στο πλαίσιο της μόνιμης ή/και της έκτακτης κάλυψης των αναγκών των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.
Προκειμένου οι εταιρείες, των οποίων τα προϊόντα υπόκειται σε απαγόρευσης εξαγωγής, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, οι μηχανισμοί του ΕΟΦ πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Άλλωστε, η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του ν.δ. 96/73, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν. 1316/1983 και το άρθρο 175, παρ. 2α της ΔΥΓ3(α) /ΓΠ 32221 (ΦΕΚ 1049 Β’/29.4.13) και του άρθρου 95 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167).
Επισυνάπτεται η νέα λίστα: LISTAB
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ