Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξάνεται κατά δύο (2) έτη το ηλικιακό όριο για την παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από γιατρούς ειδικότητας Παιδιατρικής, υπό προϋποθέσεις, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Σκοπός είναι η “κάλυψη” εφήβων με χρόνια νοσήματα και ενηλίκων των οποίων η βιολογική ανάπτυξη έχει καθυστερήσει δραματικά.
Λόγω της απουσίας ρητής πρόβλεψης στη νομοθεσία, ένας 17χρονος με εγκεφαλική παράλυση και 90% ποσοστό αναπηρίας, παραλίγο να χάσει τη ζωή του τον περασμένο Μάιο.
Σε ερώτημα που είχε τεθεί τότε προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την αύξηση του ηλικιακού ορίου για εισαγωγή στα παιδιατρικά τμήματα ή στις ΜΕΘ παίδων στα 18 έτη, από 16 που είναι σήμερα, σε ειδικές περιπτώσεις όπως η προαναφερόμενη.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι ειδικά για τη νοσηλεία περιστατικών όπως το προαναφερόμενο έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα εφήβων στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Πολάκη:
“Στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Παιδιατρικές Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία να εξετάζονται παιδιά ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών και κατ’ εξαίρεση να εξετάζονται έφηβοι έως δεκαοκτώ (18) ετών για ασθένειες χρονίων νοσημάτων που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες.
Επιπλέον στα παραπάνω θα εξετάζονται άτομα που η βιολογική τους ωρίμανση αντιστοιχεί σε παιδική ηλικία ή εφ’ όρου ζωής ενήλικες με σπάνια σύνδρομα που έχουν ως συνέπεια δραματική καθυστέρηση σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ταυτόχρονα”.
fek4619
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ