Ορατός είναι ο κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων από την αγορά τονίζει η αγορά, με την ΠΕΦ να προτάσσει την επιτάχυνση των διαδικασιών, μεταξύ αυτών του HTA, σε διάφορους τομείς της φαρμακευτικής πολιτικής. «Το σύστημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», προειδοποιεί ο ΣΦΕΕ. Λάβρος ο Δ. Γιαννακόπουυλος του ΣΑΦΕΕ εναντίον πρώην και νυν κυβέρνησης.
Την αίσθηση του επείγοντος για τη λήψη άμεσων μέτρων ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης και των επιβαρύνσεων στην αγορά μετέφεραν για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, από το βήμα της Ημερίδας του ΣΑΦΕΕ και της ΠΕΦ για το clawback. Όπως τόνισαν οι δύο πρόεδροι και των δύο φορέων που διοργάνωσαν την ημερίδα, η αδυναμία βελτίωσης της κατάστασης αναγκάζει τις εταιρείες να αποσύρουν σκευάσματα.
Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σήμερα. Όπως υπογράμμισε το 6μηνο που ακολουθεί, από τον τρέχοντα Νοέμβριο έως τον Ιούλιο του 2020 θα πρέπει να υπάρξει fast track ΗΤΑ. «Πρέπει να γίνει άμεσα, να προχωρήσει μέσα στο επόμενο 6μηνο, ότι δεν έχει γίνει έως τώρα», ξεκαθάρισε. Παρακίνησε την ηγεσία της Αριστοτέλους να ορίσει την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να αμοίβεται και να πληρώσει και ότι της αναλογεί η φαρμακοβιομηχανία.
Κατά τον κ. Τρύφων χρειάζεται, όμως, και fast track πολιτική γενοσήμων, με κίνητρα στο φαρμακοποιό. «Πρέπει να μπει και ένα quota στα οn patent, όχι μόνο στα off patent», πρόσθεσε. Quota και στο γιατρό αλλά και να υλοποιηθούν price volume agreements με τις εταιρείες.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης της θετικής λίστας εντός διμήνου με διεύρυνση αλλά και με αποχωρήσεις. Υποχρεωτικοί είναι οι κανόνες συνταγογράφησης και κόφτες κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ, ο οποίος βέβαια υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν στο ποσό συμψηφισμού επενδύσεων και clawback, αντιθέτως θα πρέπει τα ποσά που επενδύονται να έχουν και πολλαπλασιαστή. «Οι ελληνικές βιομηχανίας είναι σαν να έχουν κρατικοποιηθεί γιατί χρωστάμε όλοι απίστευτα ποσά στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν μπορούν να δοθούν. 8 στα 10 φάρμακα είναι στο κόκκινο. Μας σώνουν οι εξαγωγές και ο μεγάλος όγκος σε κάποια φάρμακα», σημείωσε.
«Τι πρέπει να κάνουμε;», διερωτήθηκε «να πάμε στον ΕΟΦ και να πούμε ότι αυτά τα 500 φάρμακα, που είναι κάτω των 6 ευρώ, θα σταματήσουν να κυκλοφορούν;».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ο. Παπαδημητρίου. « Το σύστημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», προειδοποίησε και εξήγησε πως η υπερσυνταγογράφηση δεν ευνοεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. «Αν μπορούσαμε να μειώναμε 25% τις πωλήσεις μας, όλοι ταυτόχρονα, θα κερδίζαμε περισσότερο. Είναι οξύμωρο αλλά έτσι είναι», ανέφερε, σημειώνοντας πως «ο ανταγωνισμός των εταιρειών είναι αυτός που αυξάνει το clawback».
Οι παράγοντες που «οδηγούν» τη δαπάνη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου είναι:
«Έχουμε καθίσει να μετρήσουμε ποτέ τι συμβαίνει σε συγκεκριμένα σημαντικά χρόνια νοσήματα για να δούμε αν περιμένουμε για 4 συνεχή χρόνια να θεραπεύουμε τον κόσμο με τα ίδια χρήματα», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. «Σε καμία χώρα η δημόσια δαπάνη δεν είναι σταθερή», ξεκαθάρισε, ενώ εκτίμησε πως η περσινή χρηματοδοτική ένεση στο νοσοκομειακό φάρμακο ουσιαστικά αντιστάθμισε μείωση προηγούμενων χρόνων.
Την εκτίναξη του clawback από τα 500 εκατ. ευρώ στα 830 εκατ. ευρώ εξήγησε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Μ. Παπαταξιάρχης.
Όπως ανέφερε λοιπόν στην υπέρβαση συνέβαλαν:
«Στο σύνολο 230 εκατ. ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε πως ήρθε η ώρα να βγουν τα εμβόλια από τη δαπάνη και να αναθεωρηθεί η αρνητική λίστα, καθώς «δεν γίνεται να αποζημιώνονται όλα».
Λάβρος ήταν κατά την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών % Ειδικοτήτων(ΣΑΦΕΕ), Δ. Γιαννακόπουλος.
«Το γεγονός ότι είμαστε επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του clawback ως έκτακτου μέτρου, τα μνημονιακά προγράμματα έχουν τελειώσει επισήμως από τον Αύγουστο και η σημερινή ημερίδα έχει θέμα «clawback και φαρμακευτική δαπάνη», δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος και ξεκαθάρισε πως «η κατάσταση έχει κουράσει», καθώς παρά τις προτάσεις δεν γίνεται τίποτα.
«Τι δείχνει αυτό; Ότι όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή, έχουν αποδεχτεί μια λανθασμένη πολιτική ως «κανονικότητα», για να μιλήσουμε και με όρους που αγαπά η κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμα χειρότερα, επιχειρείται να συσκοτιστεί ο χαρακτήρας του clawback που είναι ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακός και να παρουσιαστεί σαν «επενδυτικό εργαλείο». Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία στρατηγική από την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή η καταχρηστική πολιτική, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις που στην πράξη αποδεικνύονται ψεύτικες», υποστήριξε ο πρόεδρος το ΣΑΦΕΕ.
Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη εξαίρεσης των εμβολίων από τη φαρμακευτική, εκφράζοντας την ελπίδα η σχετική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ να μην αποδειχθεί ψέμματα.
«Ειδικό κονδύλι για τους εμβολιασμούς δεν υπάρχει σήμερα και οι φαρμακευτικές προσφέρουν στην ουσία δωρεάν τα εμβόλια στο σύστημα υγείας, αφού η δαπάνη επιστρέφει πίσω στις εταιρείες μέσω clawback», ανέφερε τονίζοντας πως όλοι συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι πρόληψη και όχι θεραπεία.
«Επικοινωνιακά το υπουργείο Υγείας «κόπτεται» για την πρόληψη. Κλίνει τον αντικαπνιστικό νόμο σε όλες τις πτώσεις και πιστεύει ότι έκανε το χρέος του. Όμως, αντί να επιδοτεί θερμάστρες, δεν είναι καλύτερο να κάνει κάτι για τη θωράκιση του πληθυσμού από τόσες ασθένειες; Η απάντηση είναι ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια εδώ και τώρα», συμπλήρωσε.
«Και ας μας πει επιτέλους η κυβέρνηση. Ποιος είναι υπεύθυνος ο κ. Κικίλιας ή ο κ. Σταϊκούρας; Δεν απαιτεί το υπουργείο Υγείας ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια ή αρνείται το υπουργείο Οικονομικών; Να ξέρουμε δηλαδή ποιος ευθύνεται για την όλη κατάσταση και να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος. Προειδοποίησε, δε, πως αν και η φαρμακοβιομηχανία δεν θέλει να φθάσει στο σημείο να αποσύρει προϊόντα από την αγορά εκεί τους οδηγεί η κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση. «Κι αν νομίζετε ότι μπλοφάρουμε, θα εκπλαγείτε δυσάρεστα», κατέληκε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ