Καταχρηστική και αντιαναπτυξιακή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η Αριστοτέλους στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ωραρίου υγειονομικών, ζητώντας την άμεση απόσυρση της και προτείνοντας επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης σε οn patent και φάρμακα εκτός προστασίας.
Όπως έγραψε το Virus, το άρθρο 14 ορίζει ότι ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας από 1-1-2017 γίνεται ενιαία με τον υπολογισμό του ποσού επιστροφής για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τις δαπάνες φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ
Όπως εξήγησε ο κ. Τρύφων, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η αλλαγή ουσιαστικά θα επηρεάσει αρνητικά τον υπολογισμό και τον καταλογισμό του clawback στις επιχειρήσεις, χρεώνοντας αδιακρίτως και τους παραγωγούς οικονομικών φαρμάκων.
«Με άλλα λόγια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει οικονομικά φάρμακα χρεώνεται άδικα τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που προκαλούν οι εισαγωγές και η υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων», ανέφερε. Αντί της αναγκαίας αύξησης της δαπάνης, «επιλέγεται τεχνικά η ενοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (και συνεπώς οι αντίστοιχες υπερβάσεις των δαπανών του) με τον προϋπολογισμό των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων».
Αποτέλεσμα «θα είναι να επιβαρυνθούν το 2017 όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιπλέον υπέρβαση άνω των 65.000.000. Το θέμα είναι ότι αν και η συγκεκριμένη υπέρβαση προκαλείται από λίγες και συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής νέων και ακριβών φαρμάκων, θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αυτό είναι άδικο και αδιανόητο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων «το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον, δεδομένου ότι η συνολική επιβάρυνση με clawback των κατόχων αδείας κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ) θα φτάσει φέτος τα 495.000.000». Εν τω μεταξύ, το 2017 υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένα και τα rebates των εταιρειών τα οποία θα φτάσουν τα 435 εκατ. έναντι 303 εκατ. που του 2016, «με συνέπεια το συνολικό χαράτσι που επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις να είναι μεγαλύτερο από 940 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν και περισσότερα από 150 εκατ. από τον λογαριασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ». «Και όλα αυτά παρά τις αδιάκοπες μειώσεις τιμών, ιδιαίτερα των οικονομικότερων εγχώρια παραγόμενων φαρμάκων, τα οποία πολλοί φροντίζουν να τα εξοστρακίσουν από την αγορά», πρόσθεσε.
Ο κ. Τρύφων ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και έως τότε να επιμεριστούν νομοθετικά οι κλειστοί προϋπολογισμοί ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων σε δύο σκέλη: Το πρώτο για τα προστατευόμενα με πατέντα και τα μοναδικά φάρμακα και το δεύτερο για τα εκτός προστασίας φάρμακα (off-patent και γενόσημα), κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις για τη διείσδυση των γενοσήμων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι μεταξύ άλλων επιβαρύνονται με περαιτέρω έμμεσες μειώσεις στις τιμές τα ήδη φθηνά παλαιά και γενόσημα φάρμακα, μέσω της σταδιακής αύξησης του rebate που τη στιγμή αυτή ξεπερνά το 55%. Επανέλαβε τη διαφωνία της ΠΕΦ με την επιβολή clawback γενόσημα, φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες, προτείνοντας «να πληρώνει εν πάση περιπτώσει ο καθένας ανάλογα με την υπέρβαση που προκαλεί».
Παράλληλα, ο κ. Τρύφων, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν με τέτοια μέτρα να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων κατά 40% το 2017 και 60% το 2018. Τόνισε πως την κρατική κοινωνική πολιτική, της κάλυψης των ανασφαλίστων και των εμβολίων την χρεώνεται μονομερώς η φαρμακοβιομηχανία, μέσω της ένταξης των συγκεκριμένων δαπανών στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρότεινε, λοιπόν, την υιοθέτηση κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων, αλλά και τον συνυπολογισμό δεικτών εγχώριας προστιθέμενης αξίας, για τον υπολογισμό του clawback.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ