Δρόμο έχουμε για το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Η παραλλαγή όμικρον όμως φαίνεται ότι θα φέρει την σταθεροποίηση.
Κατά την τοποθέτησή του σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο κ.Τσίοδρας σημείωσε ότι με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία η μετάλλαξη Όμικρον θα επιφέρει σταθεροποίηση της κατάστασης. Ωστόσο, απέχουμε από τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού, αλλά ενδεχομένως είμαστε στο τέλος της «επείγουσας φάσης».
Αισιόδοξος ήταν ο καθηγητής για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβααια, οι υγειονομικές αρχές θα είναι υπ’ άτμον για την δράση του ιού. Ιδιαίτερα για την χώρας μας ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε σχετικά με τον αριθμό της μετάδοσης ότι δείχνουν αυξημένοι, ενώ δεν αντιστοιχεί στον αριθμό θανάτων κάτι που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Ενθαρρυντικό είναι ότι ταυτόχρονα αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών.
Κατόπιν αυτών ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι θα πρέπει να παραμένουν «αλέρτ». Για την δήλωσή του χρησιμοποίησε τις προειδοποιήσεις καθηγητών από την Οξφόρδη «να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους». Εφόσον συμβεί αυτό, ίσως σημάνει την «επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης».
Για την πορεία προς την κανονικότητα ο καθηγητής σημείωσε ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δημογραφία της. Στην γηραιά ήπειρο έχει δοθεί προβάδισμα στην επανάκτηση της ελευθερίας από τους πανδημικούς περιορισμούς. Στο μέλλον, το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών θα στραφεί στις νοσηλείες, τη σοβαρή νόσηση , τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, και όχι στην καταγραφή των κρουσμάτων.
Όσο για την θωράκιση έναντι της παραλλαγής Όμικρον με ειδικό εμβόλιο, ο καθηγητής επικαλέστηκε δεδομένα από πειραματόζωα, από τα οποία προκύπτει ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.Την προσοχή επέστησε των ανεμβολίαστων εγκύων ότι η νόσηση με covid-19 μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του πλακούντα και σε θάνατο του . Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη τεράστια επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ