Οι διεθνείς προσπάθειες για την εκρίζωση του AIDS βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν αναπάντεχο εχθρό: τον εφησυχασμό. Η ανησυχία όσων μάχονται κατά της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να εντείνεται. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, η UNAIDS, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως δεν επιτυγχάνεται πρόοδος σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αντιθέτως, η μάχη κατά της επιδημίας βρίσκεται σε ένα «επισφαλές σημείο» και αν και οι θάνατοι μειώνονται και τα ποσοστά πρόσβασης στη θεραπεία αυξάνονται, οι αριθμοί νέων περιστατικών απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της νόσου. «Οι υποσχέσεις στα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας δεν τηρούνται. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να βάλουμε τέλος στην επιδημία του AIDS. Ο χρόνος όμως τελειώνει», αναφέρεται στην έκθεση της UNAIDS.
Στη θετική πλευρά, σύμφωνα με τον Michel Sidibe Εκτελεστικό Διευθυντή της υπηρεσίας, οι θάνατοι από AIDS έχουν μειωθεί και έχει διασφαλιστεί πρόσβαση στα αντιρετροϊκά σε σημαντικό αριθμό οροθετικών ατόμων. Ειδικότερα, 21,7 εκατομμύρια από σύνολο 37 εκατομμυρίων λάμβαναν τη θεραπεία το 2017, αριθμός 5,5 φορές μεγαλύτερος από τους ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στα φάρμακα 10 χρόνια πριν.
Η αύξηση της πρόσβασης βοήθησε στη μείωση κατά 34% των θανάτων από AIDS από το 2010 έως το 2017. Αλλά, στο μήνυμα που συνοδεύει την έκθεση, ο κ. Sidibe σπεύδει να διευκρινίσει πως υπάρχουν κρίσιμα σημεία στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του HIV, ειδικά μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου, αλλά και στη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης.
«Τα νέα περιστατικά μολύνσεων με τον ιό δεν μειώνονται με ικανοποιητικό ρυθμό», αναφέρει εξηγώντας πως οι υπηρεσίες πρόληψης δεν λαμβάνουν επαρκείς πόρους και δεν καταφέρνουν να φθάσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι όλων των ηλικιών προσβλήθηκαν από τον ιό HIV το περασμένο έτος.
Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αποτυχία ανάσχεσης των νέων μολύνσεων σε παιδιά, καθώς το 2017 ο αριθμός των παιδιών που μολύνθηκαν από τον HIV ανήλθαν σε 180 χιλιάδες, όταν ο στόχος για το 2018 ήθελε την εξάλειψη των νέων μολύνσεων σε ανήλικους.
Από την έναρξη της επιδημίας τη δεκαετία του ’80 περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό, σχεδόν οι μισοί εξ αυτών, 35,4 εκατομμύρια, πέθαναν από AIDS…
Κι όμως, τα μεγαλύτερα εμπόδια που δεν επιτρέπουν να μπει τέλος στην επιδημία είναι «ιδεολογικά και πολιτικά» σύμφωνα με την Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS, Linda-Gail Bekker.
Στα τέλη του 2017 21,3 δισ. δολάρια ήταν διαθέσιμα για την αντιμετώπιση του AIDSσε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Περισσότερα από τα μισά εξ αυτών προήλθαν από εγχώριες πηγές χρηματοδότησης και όχι από διεθνείς χορηγίες. Η UNAIDS εκτιμά ότι θα χρειαστούν 26.2 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της μάχης κατά του AIDS το 2020. Υπολογίζεται ότι η χρηματοδότηση, αν και αυξήθηκε, υπολείπεται κατά 20% των αναγκών.
Εν τω μεταξύ, την άλλη εβδομάδα στο Άμστερναμ διεξάγεται το Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS 2018, η μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση στο χώρο της υγείας στον κόσμο. Στο επίκεντρο είναι οι προσπάθειες προσέγγισης της επιδημίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα, ειδικά σε περιοχές όπως η ανατολική Ευρώπη, η κεντρική Ασία και η βόρεια Αφρική, όπου ο επιπολασμός του HIV παραμένει υψηλός. Μήνυμα του φετινού συνεδρίου είναι «Γκρεμίζοντας εμπόδια, χτίζοντας γέφυρες».
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το «Red Umbrella Athens».
Πληροφορίες: Reuters
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ