Περισσότεροι από 800.000 θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών αποδίδονται σε πνευμονία, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια ενός παιδιού κάθε 39 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα ανησυχητικά στοιχεία που δημοσιοποίησαν έξι οργανώσεις μεταξύ αυτών και η UNICEF.
Μπορεί η επιστημονική φαρέτρα να έχει ενισχυθεί και να αντιμετωπίζει την πνευμονία αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επείγουσες εισαγωγές παιδιών με πνευμονία αυξήθηκαν περισσότερο από το 50% στην Αγγλία κατά την τελευταία δεκαετία, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 υπολογίζονται 56.210 έκτακτες εισαγωγές έκτακτης με έναν τύπο λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η βρογχιολίτιδα.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι το σημερινό ποσοστό ισοδυναμεί με έξι παιδιά που μεταφέρονται σε νοσοκομείο κάθε ώρα.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη αύξηση της βρογχιολίτιδας, με μικρές αυξήσεις σε άλλες διαγνώσεις συμπεριλαμβανομένης της ιογενούς πνευμονίας και της γρίπης με πνευμονία.
Η άνοδος στις νοσοκομειακές εισαγωγές για τα βρέφη καθιστά αναγκαία την επανεξέταση του NHS. Ο διευθύνων σύμβουλος της Save the Children, Kevin Watkins, επεσήμανε ότι «θα περιγράφαμε την πνευμονία ως την τελική ασθένεια της φτώχειας, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως».
Από τα στοιχεία του ΠΟΥ προκύπτει ότι οι κατοικίες, η ρύπανση του εσωτερικού αέρα, το κάπνισμα των γονέων, η έλλειψη θηλασμού και ο υποσιτισμός συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά.
Τα συμπτώματα της πνευμονίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην αναπνοή, του πυρετού, του βήχα και της μη σωστής διατροφής, θα πρέπει να παρακινούν τους γονείς,ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή υπόθεση.
Σύμφωνα μ την Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore, κάθε μέρα, περίπου 2.200 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από πνευμονία. «Μόνο με οικονομικά αποδοτικές προστατευτικές, προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που παρέχονται στο χώρο όπου βρίσκονται τα παιδιά θα μπορέσουμε πραγματικά να σώσουμε εκατομμύρια ζωές » υποστηρίζει η κ. Fore.
Σημειώνεται ότι η πνευμονία προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες και αφήνει τα παιδιά να αγωνίζονται για αναπνοή καθώς οι πνεύμονες γεμίζουν με πύον και υγρό.
Η UNICEF ζητά να αυξηθούν οι επενδύσεις σε εμβόλια καθώς η πνευμονία μπορεί να θεωρείται «ξεχασμένη επιδημία», αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η «αναζωπύρωση» της ιλαράς. Γι’ αυτό οι ανθρωπικστικές οργανώσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τα κονδύλια τους για τα εμβόλια.
Στόχος έχει τεθεί η πρόληψη της ασθένειας καθώς και η προετοιμασία των ιατρικών υπηρεσιών και του προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωσή της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφονται απώλειες παιδιών σε ηλικίες μικρότερες των δυο ετών εκ των οποίων «σχεδόν τα 153.000 βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ζωής τους».
Στα δεδομένα αυτά, προστίθενται στοιχεία του ΠΟΥ, τα οποία αποδεικνύουν ότι η πνευμονία ευθύνεται για το 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.
Από την έρευνα προκύπτουν αυξημένα κρούσματα θανάτων στη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.
Πηγή:https://www.unicef.org, https://www.theguardian.com/
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ