Ήδη σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ ο ιός H3N2 – το στέλεχος της εποχικής γρίπης που θα κυριαρχήσει φέτος – έχει κάνει την παρουσία του κάτι παραπάνω από αισθητή, λόγω της πρόωρης έλευσης του χειμώνα και των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ από αυτή την εβδομάδα αναμένεται η επέλασή του και στη χώρα μας – εξαιτίας του χιονιά.
Οι αρχές στις γειτονικές χώρες έχουν τεθεί σε συναγερμό, καθώς στην Αλβανία νόσησαν 14.000 άτομα σε μόνο μία εβδομάδα και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα ο ο ιός έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδα επιδημίας, με περισσότερα από 200-220 κρούσματα στα 10.000 άτομα. Η ΠΓΔΜ, επίσης, μετρά 7.800 άτομα από τις αρχές Δεκεμβρίου και οι αρχές της χώρας αποφάσισαν την απολύμανση όλων των παιδικών σταθμών και των σχολείων στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, η γρίπη τύπου Α Η3Ν2 είναι γνωστή από το παρελθόν και άρα αντιμετωπίσιμη. Μάλιστα, το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί έχει στελέχη του συγκεκριμένου υπότυπου του ιού και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%. Για το σκοπό αυτό φέτος εισήχθησαν από το Υπουργείο Υγείας 1,74 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ενώ είναι σε εξέλιξη η εισαγωγή επιπλέον 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 δόσεων για τους πρόσφυγες, μετά τις ελλείψεις που καταγράφηκαν.
«Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης στο εμβόλιο απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν είναι αργά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε τα πρώτα κρούσματα και η κορύφωση της γρίπης θα είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Στις βόρειες χώρες και στη Βρετανία, όπου οι πολίτες εμβολιάζονται, τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα», εξηγεί ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο Έθνος.
Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, εβδομάδα 50/2016), τα σοβαρά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι μόλις 6, εκ των οποίων 1 κατέληξε. Πρόκειται για ηλικιωμένο άντρα που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και ο οποίος αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, ο εμβολιασμός για όσους ενδείκνυται και τα ατομικά μέτρα υγιεινής αποτελούν το Α και το Ω για την ανάσχεση της νόσου. Παράλληλα, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργήσει το ακόλουθο ενημερωτικό βίντεο:
https://youtu.be/a9t4cdNEO80
Πηγή: ethnos.gr, keelpno.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ