Skip to content

Βαλτάς σε Ευρωπαίους φαρμακοποιούς: Eπ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

 

«Φρένο» στις ελλείψεις φαρμάκων θα μπει με την απαγόρευση των εξαγωγών στην χώρα μας υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά τη τοποθέτηση στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (P.G.E.U.). Με αιχμές για «αμετροεπή κερδοσκοπία» παρέθεσε τις προτάσεις του συλλόγου προς την Πολιτεία.

 

Συγκεκριμένα, ο πρόεεδρος του ΠΦΣ,  Απόστολος Βαλτάς στάθηκε στο αίτημα του συλλόγου για αυστηροποίηση των μέτρων και απέδωσε το πρόβλημα «στην αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου «επιχειρείν», που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή». Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί  και στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού φαρμακείου εδώ και 10 χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία  έκανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ στα ελλειπτικά φάρμακα που είναι «περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης γραμμής, καινοτόμα, σε όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών και παθήσεων, ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους και θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπεία τους». Όπως ο ίδιος σχολίασε ο ΠΦΣ στηρίζει τα μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων μέσα από τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

 

Κάποια από τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΠΦΣ:

  • Eπ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα για τα οποία καταγράφονται ελλείψεις και αυτό διότι έχει διαπιστωθεί στην πράξη, πως μόνο όταν οι αποφάσεις απαγόρευσης των εξαγωγών έχουν διάρκεια, η αγορά σταδιακά ομαλοποιείται. Αντιθέτως όταν τα μέτρα δεν έχουν μόνιμο αλλά παροδικό χαρακτήρα, οι φαρμακαποθήκες τα αποθεματοποιούν, χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.
  • Αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, απαγορεύοντας τις πωλήσεις μεταξύ χονδρεμπόρων πέραν ενός φυσιολογικού ποσοστού, με σκοπό τον περιορισμό των ανταλλαγών φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους. Δεν είναι δυνατόν το 80% του τζίρου ενός χονδρέμπορα να είναι πωλήσεις προς έναν άλλο χονδρέμπορα.
  • Να υπάρξει εφαρμογή realtime ενημέρωσης για το ποιες εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε χονδρέμπορος, ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και εμείς οι φαρμακοποιοί, τι εξάγει ο κάθε χονδρέμπορος.
  • Ενίσχυση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των χονδρεμπόρων
  • Έλεγχος από την Κυβέρνηση της σωστής λειτουργίας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή στους Marketing Authorization Holders στους χονδρέμπορους, στα φαρμακεία και αυστηρή εφαρμογή των νόμων και τα μέτρων τα οποία έχει η ίδια αποφασίσει.
  • Ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακείων να δημιουργήσουν σε συνεργασία με την πολιτεία alert πιθανής έλλειψης του φαρμακευτικού προϊόντος. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να συνεργάζονται για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής με την οποία ο ιατρός θα ενημερώνεται για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη, κατά τη συνταγογράφηση κ.ά.

 

 

Φθηνά φάρμακα

Επίσης ο κ.Βαλτάς αναφέρθηκε στο ζήτημα των φθηνών φαρμάκων που «εξαιτίας του κλειστού προϋπολογισμού, προκύπτουν τα εξής:

  1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα περιορίζουν τις ποσότητες τους, καθόσον οικονομικά δεν τους συμφέρει να διαθέτουν στη χώρα μας απεριόριστες ποσότητες αφού οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ακριβότερες από την Ελλάδα.
  2. Οι εγχώριες φαρμακαποθήκες που προμηθεύουν τα φαρμακεία προτιμούν, εφόσον το κέρδος που έχουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μόλις 4,7% όταν τα διαθέτουν στο ελληνικό φαρμακείο, να τα εξάγουν σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης οπού το κέρδος τους φτάνει έως 200%.
  3. Ακόμη παρατηρείται ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκουν σε φαρμακεία ξένων χωρών, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διέθεσαν στην ελληνική αγορά, και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται, να μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες στην ελληνική αγορά.

 

ΑπαγόρευσηΑπόστολος ΒαλτάςΠανελλήνιος Φαρμακευτικός  ΣύλλογοςΠαράλληλες εξαγωγές

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...