Εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό τους για τον εμβολιασμό τους δείχνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος κάνει λόγο συντεχνιακά συμφέροντα έναντι των παρεχόμενων υπηρεσιών των φαρμακείων. Ο κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο Virus.com.gr ανέλυσε με επιχειρήματα πως τα 10.500 φαρμακεία είναι κατάλληλα να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη έναντι της λοίμωξης covid, όπως συμβαίνει σε 13 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην διάθεσή του: Τον Οκτώβριο του 2023 συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς 900.000 εμβόλια, τον Νοέμβριο 536.000 εμβόλια και τον Δεκέμβριο 85.000. Όμως τον Οκτώβριο δεν υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή ιατρού, υπενθυμίζει ο κ. Βαλτάς άρα όλοι εμβολιάζονταν στον γιατρό. Σημειώνεται πως έως τώρα οι περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Λόγω του μονοπώλιού που είχε ο ιατρικός κλάδος,όπως εξηγεί ο κ. Βαλτάς τα φαρμακεία δεν πραγματοποίησαν αντιγριπικούς εμβολιασμούς τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, ενώ οι ιατροί συνταγογράφησαν 536.000, τα φαρμακεία πραγματοποίησαν 920.000 εμβολιασμούς και αυτό σημαίνει κατά τον κ. Βαλτά «πλήρη εμπιστοσύνη» παρά το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που πάει και γράφει τα φάρμακά του και θα μπορούσε να εμβολιαστεί στο ιατρείο. Τον Δεκέμβριο οι γιατροί συνταγογράφησαν 85.000 εμβόλια, ενώ τα φαρμακεία διενήργησαν χωρίς συνταγή 300.000 εμβολιασμούς. «Εδώ φαίνεται η συντριπτικότατη τάση του Έλληνα να πάει απευθείας στο φαρμακείο χωρίς να πάει στον γιατρό. Φανταστείτε εάν τον Οκτώβριο μπορούσαν να κάνει εμβολιασμούς τα νούμερα θα ήταν πάλι συντριπτικά» σχολιάζει ο κ. Βαλτάς.
Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί και από αυτά στα ιατρεία διενεργήθηκε σημαντικά μικρότερος αρθμός από τα φαρμακεία. «Τα νούμερα είναι συντριπτικά υπερ των φαρμακοποιών και αυτό οφείλεται στην κουλτούρα που υπάρχει στο ελληνικό λαό ότι εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και για όλους τους εμβολιασμούς» υποστηρίζει ο κ. Βαλτάς.
Μια μόνιμη συντεχνιακή εναντίωση βλέπει ο κ. Βαλτάς στους φαρμακοποιούς θυμίζοντας ότι οι γιατροί προσέφυγαν στο ΣτΕ έναντι της απόφασης περί διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Το δικαστήριο θεώρησε ότι το «φαρμακείο είναι χώρος ΠΦΥ και το εξειδικευμένο προσωπικό που είναι φαρμακοποιοί κάνουν τέλεια το λειτούργημα τους πάνω σε αυτή τη υπηρεσία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ .
Στη συνέχεια οι γιατροί αντέδρασαν στη διενέργεια rapid tests από τα φαρμακεία, σημείωσε ο κ. Βαλτάς αναρωτώμενος ποιος θα εξυπηρετούσε τους πολίτες τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εάν δεν υπήρχαν τα φαρμακεία οι πολίτες θα κατέληγαν στα νοσοκομεία, σημείωσε ο κ. Βαλτάς με την υπόμνηση ότι οι φαρμακοποιοί έως τώρα στήριξαν τον τουρισμό, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία, τα σχολεία κ.ά.
Αντίδραση υπήρξε ακόμη και για την δυνατότητα ορισμού ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό μέσω των φαρμακείων, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ. «Υπάρχει μια γενικευμένη συντεχνιακής φύσεως αντιμετώπιση όπου περιχαρακώνουμε δήθεν ιατρικές πράξεις που δεν είναι ιατρικές πράξεις γιατί θέλουμε να τα κρατήσουμε έτσι όπως ήταν πριν 100 χρόνια, αλλά οι εποχές είναι άλλες».
Εκατομμύρια εμβολιασμοί έναντι της covid έχουν πραγματοποιηθεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από τα φαρμακεία, καθώς το κράτος τα εμπιστεύθηκε για να συμβάλλουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Με δεδομένο ότι δεν είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα με μια νοοτροπία που δεν αρμόζει για τον υγειονομικό χώρο, σχολιάζει ο κ. Βαλτάς πως τα φαρμακεία εφόσον τους ζητήθηκε να συμβάλλουν θα το κάνουν μέσω ενός προγράμματος που υλοποιείται «από εξειδικευμένο προσωπικό που γνωρίζει τι σημαίνει εμβολιασμός και κάτω από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ο φαρμακοποιός όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό ο φαρμακοποιός θα λάβει το ιστορικό για αλλεργίες και πίεση, η οποία θα μετρηθεί και εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα θα εμβολιαστεί ο πολίτης, διαφορετικά θα παραπεμφθεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Αλλεργικό σοκ μπορεί να πάθει κάποιος και από τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς, σημείωσε ο κ. Βαλτάς. Συνεπώς, ο φαρμακοποιός έχει πείρα και εάν υπάρξει ήπια αντίδραση θα αντιμετωπιστεί ανάλογα, διαφορετικά χορηγείται ένεση αδρεναλίνης, όπως γίνεται στα απομονωμένα φαρμακεία στα απομακρυσμένα χωριά, όταν ο γιατρός τα επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα. «Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται και κατά τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς, ενώ τέτοια ζητήματα έχουν τεθεί και στους ευρωπαίους συναδέλφους» πρόσθεσε ο κ. Βαλτάς, τονίζοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και άρα διενεργούνται πολλαπλάσιοι εμβολιασμοί από την χώρα μας.
Αξίζει να διευκρινιστεί ως προς τεχνικά θέματα για την ψύξη των εμβολίων ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι τα φαρμακεία διαθέτουν συγκεκριμένα ψυγεία με προδιαγραφές με συστήματα ενημέρωσης για την θερμοκρασία γιατί εκεί φυλάσσονται εμβόλια που ήδη κάνουν οι φαρμακοποιοί ή χορηγούν τους παιδίατρους περιφρουρώντας την ασφάλεια των εμβολιασθέντων.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ