Κάτω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στο Βαρόμετρο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης για το 2020, μια συγκριτική έρευνα σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη.
Με συνολική βαθμολογία 56/100 η Ελλάδα συμπεραίνεται ότι χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση και διαχείριση των νευρολογικών παθήσεων και επαρκή κονδύλια για την υλοποίησή του.
Επίσης, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη δημιουργίας Δημοσίων Κέντρων Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε κάθε Περιφέρεια, στα οποία οι ασθενείς με ΠΣ θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας και ειδικούς στην αποκατάσταση.
Ακόμη, από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνεται πως η αξιολόγησης της αναπηρίας για την ΠΣ θα πρέπει συμπεριλαμβάνει συμπτώματα όπως η κόπωση, ο πόνος και η ακράτεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η European Multiple Sclerosis Platform (EMSP) ανακοίνωσε τα ευρήματα του MS Barometer 2020 (Βαρόμετρο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης για το 2020) με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week 15-21 Μαρτίου 2021).
Στόχος του βαρόμετρου, από το 2008, είναι να χρησιμεύει ως εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης για την διασφάλιση ακριβούς εικόνα στη διαχείριση της ΠΣ σε όλη την Ευρώπη.
Απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση των συστημάτων υγείας και κοινωνικής μέριμνας, σκιαγραφώντας τομείς που χρήζουν βελτίωσης, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους υπεύθυνους στα κέντρα λήψης αποφάσεων να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Ειδικότερα, στο βαρόμετρο MS 2020 συμμετείχαν 35 μέλη της EMSP, μεταξύ αυτών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Σε αξιολόγηση τέθηκαν η υγειονομική περίθαλψη αλλά και τα συστήματα κοινωνικής φροντίδας τόσο για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση όσο και για τους φροντιστές τους και είναι ένα βελτιωμένο ερωτηματολόγιο σύμφωνα με τις επιταγές του ΠΟΥ:
«Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ζωής, οι υπηρεσίες συντονίζονται σε όλη τη διάρκεια της φροντίδας, οι φροντιστές λειτουργούν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον».
Το βαρόμετρο MS αξιολογεί πέντε δείκτες υγείας και κοινωνικής μέριμνας συμπεριλαμβανομένων:
- Παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης – Συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των υγειονομικών υπηρεσιών για την ΠΣ και του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που σχετίζονται με την ΠΣ.
- Πληροφορίες για την υγεία – Συμπεριλαμβανομένης της επιδημιολογίας της ΠΣ, της συλλογής δεδομένων για την ΠΣ και της έρευνας.
- Πρόσβαση σε θεραπείες – Συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νοσοτροποποιητικά φάρμακα (DMDs) και συμπτωματικών ιατρικών αγωγών και θεραπειών .
- Διακυβέρνηση, ηγεσία και χρηματοδότηση υγείας – Συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων πολιτικών που σχετίζονται με την ΠΣ, της συμμετοχής των ασθενών και της χρηματοδότησης της υγείας.
- Συμμετοχή στην κοινωνία – Συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών εκπαίδευσης / απασχόλησης για άτομα με ΠΣ και κοινωνική υποστήριξη διαθέσιμη σε άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση και τους φροντιστές τους.