Τις κατευθυντήριες οδηγίες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας περιελάμβανε ο φάκελος που παρέδωσε στο Β. Κικίλια ο Πρωθυπουργός. Η πρώτη δουλειά που θα κληθούν να κάνουν όμως οι νέοι επικεφαλής του Υπουργείου θα είναι η καταγραφή του νομοθετικού περιβάλλοντος της Υγείας, με αιχμή τις εκκρεμότητες.
Τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγραμματισμού που αφορά στην Αριστοτέλους έχουν ως κύρια στρατηγική επιλογή την «Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες». Βέβαια, το αρχικό πλαίσιο πολιτικής αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του στο πρόγραμμα που είχε καταρτίσει η ΝΔ προεκλογικά για το χώρο της Υγείας.
Πρώτα από όλα, όμως, η ηγεσία και οι συνεργάτες της θα πρέπει να προχωρήσει σε μια απογραφή του νομοθετικού έργου του Υπουργείου Υγείας. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά κυρίως οι νομοθετικές εκκρεμότητες (εγκύκλιοι, νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις) που πρέπει να κλείσουν θα συγκεντρωθούν προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα το Μαξίμου, λογικά πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.
Έτσι, σύμφωνα με το παράρτημα που αφορά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας, η στρατηγική έχει 5 βασικούς στόχους. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Ενημέρωση και πρόληψη για όλους
- Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους
- Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας
- Σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου
- Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην υγεία
Ειδικότερα, στο φάκελο περιγράφονται οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, με πρώτη την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για το οποίο βέβαια η βαρύτητα πέφτει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την τήρηση του νόμου και την αποτελεσματική λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου καταγγελιών.
Οι προτεραιότητες που αφορούν την Αριστοτέλους είναι:
- Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
- Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο
- Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.)
- Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες
- Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.)
- Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
- Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
- Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
- Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
- Ενίσχυση των νοσοκομείων με:
– 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα
– 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.
- Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.
Ειδική αναφορά γίνεται και στα συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της εποπτείας από τους θεσμού. Συγκεκριμένα, σημειώνεται η εφαρμογή του συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.