Κάποιες κλίνες που δημιουργήθηκαν εκτάκτως και λειτουργήσαν ως ΜΕΘ δεν πληρούν τις δέουσες προδιαγραφές συμβάλλοντας στην αυξημένη θνητότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Θ.Βασιλακόπουλο.Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν είναι λύση να ανοίγουν ΜΕΘ εκ των ενόντων, αλλά ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Κατά το προηγούμενο πανδημικό κύμα, όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου, στο νοσοκομείο Λαϊκό στήθηκαν πέντε κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πίεσης που δέχονταν γενικότερα τα νοσοκομεία. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι η εν λόγω μονάδα είχε μέτρια αποτελέσματα. «Το όριο που έχουμε στην Ελλάδα ως χώρα, να αναπτύξουμε κλίνες εντατικής θεραπείας και να έχουν πραγματικά σωστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητα έχει ξεπεραστεί. Είμαστε πολύ πέρα από αυτό το όριο».
Χαρακτηριστικά ο καθηγητής ανέφερε για τις συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ, «δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας». Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι διέθεταν μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Σχετικά με όσα τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος σχολιάζοντας την αδυναμία στήριξης με προσωπικό των νέων κλινών, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι κλίνες που αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα «δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και μετά έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα απογοητευτείτε, δεν θέλω να πω περισσότερα».
Κατανοητό από όλους ζήτησε να γίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πληθώρα κλινών στο παραπέντε «το να λέμε ότι θα ανοίξουμε 10.000 κλίνες στην Ελλάδα για να βάλουμε ανθρώπους επειδή ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν εμβολιάζεται δεν είναι δυνατόν. Και τα αποτελέσματα που θα πάρουμε θα είναι πάρα πολύ φτωχά». Ο καθηγητής άφησε αιχμές σχετικά με το ποσοστό επιβίωσης των νοσηλευόμενων στις συγκεκριμένες κλίνες του Λαϊκού «δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως εκπαιδευμένο και στελεχωμένο προσωπικό και όλα τα στάνταρτ».
Συγκεκριμένα ο καθηγητής στηλίτευσε το γεγονός ότι η μονάδα λειτούργησε με τρεις εντατικολόγους και τρεις με τέσσερις αναισθησιολόγους, οι οποίοι δεν ήταν ειδικοί εντατικολόγοι, «λειτουργήσαν εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο κύμα».
Ως παράδειγμα έφερε ο καθηγητής «το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες επειδή έχουν αναπνευστήρες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες εντατικής θεραπείες, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο. Δεν θα πετύχουμε τα στάνταρτ θνητότητας». Χτύπημα στην πανδημία θα καταφέρει η χώρα εφόσον πετύχει εμβολιαστική ανοσία. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τον ίδιο θα έρθει με το «να εμβολιαστούμε όλοι ώστε να χρειαζόμαστε λίγες κλίνες αυτές που μπορεί η ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα να υποστηρίξει, προκειμένου να πετύχουμε λογικά αποτελέσματα».
Δεν είναι λύση να ανοίξουμε χιλιάδες κλίνες όταν δεν υπάρχουν προδιαγραφές, επανέλαβε πολλάκις και πλειστάκις ο καθηγητής. Υπενθυμίζεται ότι κατά το προηγούμενο πανδημικό κύμα για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάστηκε να μετατραπούν κλίνες ΜΑΦ σε ΜΕΘ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ