Η δεύτερη επιστράτευση γιατρών για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος έγινε «στο πόδι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Βατερλό» την χαρακτήρισε ο κ. Νίτσας κατά την σύσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Για αποτυχία έκανε λόγο ο κ. Νίτσας σχετικά με την επίταξη των γιατρών, τονίζοντας ότι υπήρξε παρέμβαση προς τις υπηρεσίες, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, οπότε τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις των γιατρών που ενίσχυσαν το ΕΣΥ και χαρακτήρισε το γεγονός ως απαράδεκτο.
Μάλιστα, ο κ. Νίτσας καυτηρίασε περιστατικό κατά το οποίο επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής του ΑΠΘ, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά στην έκκληση του ΙΣΘ για συνδρομή των γενικών γιατρών κατά της πανδημίας δεν εργάστηκε για ένα διάστημα γιατί νόσησε από covid-19 υπηρετώντας στο νοσοκομείο. «Δεν δούλεψε κάποιες μέρες, και η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια αρνείται να τον αποζημιώσει για το διάστημα της ασθένειάς του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.
Ανάμεσα στα κακώς κείμενα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ είναι και η καθυστέρηση αποπληρωμής των εφημεριών. Ο ίδιος ζήτησε να μεριμνήσει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας την εργασία των ιατρών «τύπου γαλέρας».
Φρένο ζήτησε ακόμη ο κ. Νίτσας να μπει στην «εργαλειοποίηση των συναδέλφων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ». Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ζήτησε να υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση για την συμβολή τους στις εφημερίες του ΕΣΥ.
Ειδικότερα για την ανεπάρκεια αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ ο κ. Νίτσας απέδωσε λάθος προσέγγιση στο υπουργείο, στις τηλεδιασκέψεις με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να εξευρεθεί έμμεσος τρόπος οι αναισθησιολόγοι να συμμετέχουν σε εφημερίες νοσοκομείων. Στόχος είναι να ανακοπεί το κύμα φυγής από το ΕΣΥ, όπως επεσήμανε.
Ως παράδειγμα έφερε την εφημερία των αναισθησιολόγων από τη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Η κάλυψη της απόστασης με βενζίνη κοστίζει περισσότερα από 100 ευρώ. Ο αναισθησιολόγος λαμβάνει 250 ευρώ για 24ωρη εφημερία. Ο κ. Νίτσας διαμαρτυρήθηκε ότι η ΥΠΕ δεν φρόντισε , ακόμη και για αυτούς που επιστρατεύτηκαν, «να πηγαινοέρχονται -με ασφάλεια- με ένα άλλο μέσο της υπηρεσίας. Δηλαδή είναι δυνατόν ο αναισθησιολόγος να εφημερεύει και μετά να γυρίζει στη βάση του... οδηγώντας. Κινδυνεύει κι αυτός και οι άλλοι».
Όσο για την απογευματινή λειτουργία χειρουργεων στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «θα πρέπει να δομηθεί σωστά, ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και προς το συμφέρον του ασθενή». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο ΙΣΘ θα ζητήσει την σφράγιση των παράνομων κέντρων για rapid tests που διέπραξαν σωρεία παρανομιών.