Πολλοί αμφισβητούν την Vegan διατροφή, πολλώ δε μάλλον σε περιόδους εγκυμοσύνης ή σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της γονιμότητας. Μπορεί η συγκεκριμένη διατροφική προσέγγιση να κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αντίλογος υψώνεται για τους διατροφικούς περιορισμούς που ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη. Τι λένε, όμως, οι ειδικοί;
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα vegan διατροφής, ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης MBBCH MMEDSC CCST FRCOG, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μας διαφωτίζει σχετικά με την εν λόγω διατροφή και την προσπάθεια αναπαραγωγής. «Η αυστηρά χορτοφαγική ή vegan διατροφή έχει αρκετούς διατροφικούς περιορισμούς και απορρίπτει ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Ωστόσο, εάν είναι σωστά σχεδιασμένη με τη βοήθεια ειδικού διατροφολόγου που θα συνεργαστεί με τον γυναικολόγο, και εφόσον υπάρχει ιατρική παρακολούθηση και κάλυψη των διατροφικών αναγκών, μπορεί να επιτευχθεί η σύλληψη και να ολοκληρωθεί μια υγιής εγκυμοσύνη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπιλάλης.
Η γονιμότητα
Μια vegan διατροφή μπορεί να μην είναι σύμμαχος στην προσπάθεια σύλληψης, αφού είναι πιο δύσκολο να καλύπτει τα βασικά αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα. Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα είναι ακόμη λιγοστές. Ο ειδικός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «όταν οι δύο υποψήφιοι γονείς ακολουθούν μια προσεκτικά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή και λαμβάνουν μέσω αυτής ή εξειδικευμένων συμπληρωμάτων τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια».
Η εγκυμοσύνη
Εφόσον η διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία στις τροφές καθώς και κατανάλωση πολλών και διαφορετικών πηγών φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να διασφαλίσει την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.
«Σε κάθε μέλλουσα μητέρα δίνουμε εξειδικευμένες διατροφικές συμβουλές, με βάση τον τρόπο ζωής, το προ εγκυμοσύνης βάρος και τα αποτελέσματα των αιματολογικών της εξετάσεων. Εάν η μητέρα είναι vegan χρειάζεται μια πιο προσεκτική παρακολούθηση ώστε να είμαστε βέβαιοι πως σε κάθε φάση της εγκυμοσύνης το έμβρυο δέχεται όλα τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη» διευκρινίζει ο γιατρός.
Επίσης, οι αυξημένες διατροφικές ανάγκες είναι δυνατόν να καλυφθούν με συμπληρώματα διατροφής που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για vegans, σύμφωνα με τον κ. Μπιλάλη.
Η πρωτεΐνη
Υγιή τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια παράγουν άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα που καταναλώνουν πρωτεΐνη. Η δε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, που λαμβάνουμε από το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αβγά και τη σόγια, περιέχει και οκτώ βασικά αμινοξέα. Αυτά είναι ουσίες που δεν μπορεί να παράξει ο οργανισμός και πρέπει να τις παίρνει από τη διατροφή προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Για τους μη vegans, ο τρόπος είναι απλός: Αρκεί να καταναλώνετε μία μικρή μερίδα πρωτεΐνης στο κάθε γεύμα. Ένα vegan ζευγάρι poy επιθυμεί να τεκνοποιήσει, χρειάζεται ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής για τη γονιμότητα για vegans που θα προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες στους σωστούς συνδυασμούς ώστε να καλύψει τυχόν διατροφικές ανεπάρκειες που επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ