Μείωση του χάσματος που χωρίζει τις ανεπτυγμένες από τις αναπτυσσόμενες χώρες σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ των ετών 2000-’16, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Δείκτης HAQ (Healthcare Access and Quality Index). Χαρακτηριστικά, η μέση παγκόσμια «βαθμολογία» για το 2016 ήταν 54,4, έναντι 42,4 το 2000, γεγονός το οποίο δείχνει τη βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί στο διάστημα αυτό.
Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο “The Lancet” συνέκριναν 195 χώρες με βάση το πόσο καθολική και ποιοτική είναι η κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας. Ως βασικό κριτήριο αξιολογήθηκαν 32 ασθένειες και αιτίες θανάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Κατόπιν κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά καλύπτει τον πληθυσμό της για κάθε μία από αυτές τις παθήσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά, στην 24η θέση, παρουσιάζοντας σύμφωνα με το δείκτη HAQ διαχρονική βελτίωση. Ειδικότερα, βαθμολογήθηκε με 90,4 το 2016, έναντι 85,3 το 2000 και 79,5 το 1990. Δύο θέσεις χαμηλότερα (26η) βρίσκεται η Κύπρος, ενώ οι ΗΠΑ τερμάτισαν στην 29η θέση. Επισημαίνεται πως η Πορτογαλία κατατάσσεται 32η, το Ισραήλ 35ο, η Κίνα 48η, η Ρωσία 58η και η Τουρκία 60η.
Στην 1η θέση κατατάσσεται η Ισλανδία και την ακολουθούν κατά σειρά οι: Νορβηγία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία και Ανδόρρα. Η χειρότερη πεντάδα αποτελείται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σομαλία, τη Γουινέα-Μπισάου, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η βελτίωση που αποτυπώνεται στο δείκτη HAQ οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πρόοδο που έχει υπάρξει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παρόλα αυτά, οι αποκλείσεις μεταξύ των χωρών παραμένουν μεγάλες. Ενδεικτικά, η Ισλανδία που κατατάσσεται 1η έχει “σκορ” 97,1, όταν η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που βρίσκεται στον “πάτο” της κατάταξης κάνει “σκορ” 18,6.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ