Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του προγράμματος τηλεϊατρικής για τα νησιά του Αιγαίου, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά σε Σύμη, Κάσο, Σίφνο, Αμοργό και Οινούσσες. Μόνο που συμβουλές και εκτιμήσεις θα μπορούν να προσφέρονται κάθε 4 ημέρες…
Στις αρχές του Μαρτίου του περασμένου έτους, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), που τέθηκε στην υπηρεσία της ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων, παρουσιάστηκε στο ΓΝ «Μεταξά», παρόντος του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζου και απόντων των δημοσιογράφων (εδώ).
Τι συνέβη έκτοτε παρέμενε άγνωστο. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, όταν έφθασε στα email των διαπιστευμένων συντακτών δελτίο τύπου της 2ης ΥΠΕ, με το οποίο ενημερωθήκαμε πως την περασμένη Κυριακή, στις 19 Μαρτίου, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά σε απομακρυσμένα νησιά, μέσω του ΕΔΙΤ.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου «σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο», αξιοποιώντας την υποδομή του ΕΔιΤ, παρέχει στους ιατρούς της Σύμης, Κάσου, Σίφνου, Αμοργού και Οινουσσών την δυνατότητα άμεσης εκτίμησης των καρδιολογικών περιστατικών, μέσω Τηλεϊατρικής».
Ωστόσο, στην παρούσα φάση, οι ιατροί των προαναφερόμενων νησιών θα μπορούν να ζητούν τη συμβουλή και εκτίμηση καρδιολόγου στην αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών, στο πλαίσιο της 24ωρης εφημερίας του «Θριασίου», δηλαδή ανά τέσσερις ημέρες.
Βασικό ερώτημα είναι τι συνέβαινε όλο αυτό το διάστημα, λειτουργούσε και πως το ΕΔΙΤ;
Γιατί αν και η συγκεκριμένη ανακοίνωση από την 2η ΥΠΕ αφορά συγκεκριμένα την αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών, δεν γίνεται λόγος για τη χρήση του συστήματος γενικότερα, πέρα από μια αναφορά στα νησιά που έχουν ενταχθεί σε αυτό.
Μάλιστα, η διοίκηση της ΥΠΕ κάνει λόγο για την «αρχή μιας ιδιαιτέρως σημαντικής και φιλόδοξης παρέμβασης με ουσιαστικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς του κατοίκους των νησιών και των επισκεπτών τους».
Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής της Υγειονομικής Περιφέρειας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη του ΕΔΙΤ και της άμεσης και ορθής εκτίμησης των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών, έχουν θέσει ως στόχο την επέκταση της υποστήριξης και σε άλλα νησιά, που που είναι ενταγμένα στο σύστημα.
«Απώτερος στόχος μας είναι η 24ωρη εβδομαδιαία κάλυψη όλων των απομακρυσμένων νησιών στην ορθή εκτίμηση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών», τονίζουν και δεσμεύονται ότι σύντομα θα παρέχονται οι προαναφερόμενες υπηρεσίες οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ