«Χωρίς τους άλλους, κανένας δεν θα ήταν κάτι άλλο από το τίποτα», έχει πει ο Αργεντινός σκιτσογράφος Quino και στην Ελλάδα της κρίσης αρκετοί έβαλαν αυτή την αρχή στο επίκεντρο, αναπτύσσοντας πολύτιμα προγράμματα εθελοντισμού και ευαισθητοποιήσης για την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα η δραση Social Hackathon, της ΕΛΕΠΑΠ και της MSD, για τα άτομα με αναπηρίες ξέφυγε από τα καθιερωμένα και κατάφερε να γίνει προσωπική υπόθεση για όλους τους εμπλεκόμενους.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας, ενήλικες και παιδιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες καθημερινά λόγω της μη ενσωμάτωσής και αποδοχής τους από τους συμπολίτες τους.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη παρουσίαση, με εξομολογήσεις από την καρδιά, δάκρυα, ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια οι επικεφαλής της προσπάθειας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδος, η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Admore μίλησαν για τα «Βήματα Ζωής» και το μοναδικό διεθνώς Social Hackathon, δίνοντας μας μια γεύση από τη δημιουργική δύναμη πίσω από την καμπάνια.
«Η Δύναμη μιας ημέρας» ήταν ουσιαστικά η δύναμη των 230 εθελοντών, εργαζομένων της MSD, που με την καθοδήγηση 70 επαγγελματιών, δημιούργησαν μια Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία, με την ΕΛΕΠΑΠ στο «τιμόνι».
Η ανάγκη πίσω από το Social Hackathon, η ευαισθητοποίηση όλων γύρω από την ενσωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, τα αποτελέσματα των ιδεών και της εργασίας των εθελοντών, ένα τηλεοπτικό σποτ, μια μικρή ταινία animation (για παιδιά και ενήλικες), στοχευμένα μηνύματα για τα social media, αλλά και έργα τέχνης που αποτυπώθηκαν σε αντικείμενα και είδη δώρων.
«Ένας στους 10 Ευρωπαίους αγγίζεται από την αναπηρία,» ανέφερε Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, τονίζοντας πως η ΕΕ «προωθεί την ενεργή ενσωμάτωση και πλήρη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία. Αντιμετωπίζουμε την αναπηρία υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναπηρία δεν είναι θέμα διακριτικής αντιμετώπισης».
Το making of βίντεο περιγράφει εν συντομία αυτή την προσπάθεια αγάπης, ενώ αίσθηση προκάλεσε το μοναδικό βίντεο animation, που στοχεύει να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει ενήλικες και παιδιά, για αυτό και θα προβληθεί σε σχολεία.
«Δώσατε την ψυχή σας και κάνατε θαύματα», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, Μ. Μόσχου
«Στόχος μας είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης προς τον συνάνθρωπό μας που έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με εμάς. Μαθαίνουμε όλοι ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μόνο να είμαστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι για αληθινή επικοινωνία», σημείωσε και πρόσθεσε πως στα 79 χρόνια της λειτουργίας της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες νευροαναπτυξιακές και νευρογνωστικές διαταραχές, από τη γέννηση έως την ενηλικίωσή τους.
Η ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.200 παιδιά και ενήλικες, στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο.
«Είναι καθημερινός ο αγώνας μας για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ, για «Βήματα Ζωής», για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα»,πρόσθεσε η κ. Μόσχου.
«Η διαδικασία από μόνη της ήταν πολύτιμη, από πολλές πτυχές. Πιστεύουμε ότι η προσφορά και ο εθελοντισμός είναι μια μορφή «φαρμάκου» που φέρνει χαρά και ευτυχία στις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD, Haseeb Ahmad.
«Δέσμευση μας είναι βρίσκουμε νέους τρόπους για να βοηθούμε τον κόσμο να είναι καλά», σημείωσε και ανέφερε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας όπως τη δωρεά Mectizan, που κατάφερε να εξαλείψει από 4 χώρες την «τύφλωση των ποταμών» αλλά και το MSD for Mothers, για την αντιμετώπιση της μητρικής θνησιμότητας. Εξήρε, όμως, τη συγκεκριμένη δράση για τα «Βήματα Ζωής»
Αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία, έχοντας στην οικογένεια του άτομο με αναπηρία, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα αληθινής κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, ακόμα και στη συνείδηση όλων μας.
«Θέλουμε το παράδειγμα μας να το αντιγράψουν και άλλες εταιρίες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια «χιονοστιβάδα» αντίστοιχων εθελοντικών δράσεων», είπε, δηλώνοντας υπερήφανος για την προσπάθεια της εταιρίας και των εργαζομένων της, αλλά και για το αποτέλεσμα.
Στο Social Hackathon λοι οι εθελοντές-συμμετέχοντες, χωρίς καμία εξειδίκευση, δούλεψαν ακούραστα και με αστείρευτη ενέργεια, μια ολόκληρη ημέρα και κατάφεραν, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν επαγγελματικού επιπέδου υλικά επικοινωνίας σε μια ημέρα.
«Στην οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εταιρίες που υποστηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς συνδυάζοντας έντονη εθελοντική δράση. Θα έλεγα ότι η υλοποίηση του Social Hackathon της MSD αποτελεί ένα νέο παράδειγμα κοινωνικής βιωσιμότητας (Social Sustainability)», δήλωσε ο Ευάγγελος Αντωνάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Admore, της εταιρίας που εμπνεύσθηκε και υλοποίησε τη δράση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ