Καινοτόμος κυτταρικός βιοαισθητήρας αναπτύχθηκε από ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να τεθεί στην υπηρεσία του αγώνα κατά του νέου κοροναϊού SARS-COV-2.
Ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου φορητού διαγνωστικού σύστηματος, που παρέχει τη δυνατότητα για την ταχύτατη, μέσα σε τρία μόνο λεπτά, μαζική ανίχνευση της προεξέχουσας επιφανειακής πρωτεΐνης S1 του κοροναϊού SARS-CoV-2.
Το εγχείρημα αυτό παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Sensors» (Αισθητήρες), στο οποίο επισημαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστωθεί η ύπαρξη του εν λόγω κοροναϊού ακόμη και αμέσως μετά τη μόλυνση ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι δυνατή η ταυτοποίηση και ασυμπτωματικών φορέων κατά τα πρώτα στάδια της μετάδοσης του ιού.
Αξίζει να διευκρινιστεί ο μηχανισμός ανίχνευσης καθώς ότι ο βιοαισθητήρας βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα θηλαστικών, τα οποία φέρουν ένα ανθρώπινο χιμαιρικό αντίσωμα κατά του αντιγόνου της προεξέχουσας πρωτεΐνης του κοροναϊού. Ο εντοπισμός είναι δυνατός παρακολουθώντας την πρόσδεση της πρωτεΐνης S1 στα αντισώματα του βιοαισθητήρα που επιφέρει τη μεταβολή στις κυτταρικές βιοηλεκτρικές ιδιότητες του αισθητήρα, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας ειδικής βιοηλεκτρικής διάταξης.
Η αξιοποίηση του είναι δυνατή καθώς ο βιοαισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, που περιλαμβάνει μια φορητή συσκευή και ένα κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.
Το επόμενο στάδιο αφορά στη κλινική δοκιμή του διαγνωστικού αισθητήρα με τη χρήση δειγμάτων ασθενών και σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μοριακά και ορολογικά τεστ.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας, την οποία αποτελούν ο καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, η επίκουρη καθηγήτρια Γεωργία Μοσχοπούλου, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σοφία Μαυρίκου και ο Βασίλης Τσεκούρας, είναι η περαιτέρω βελτίωση της διαγνωστικής μεθόδου επεκτείνοντας τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων τροποποιημένων κυττάρων.
Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χρησιμότητάς της για την ανίχνευση επιφανειακών πρωτεϊνών άλλων κοροναϊών.
Επιδίωξη της ομάδας είναι ακόμη και η αναβάθμιση της διεπαφής της συσκευής, με την ενσωμάτωση λογισμικού ικανού να παρουσιάζει με λειτουργικό τρόπο τα τελικά αποτελέσματα στο χρήστη.
Πηγή:https://www.neakriti.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ