Με επιδίωξη την πληροφόρηση για την Πρόληψη και την Υγεία Ακριβείας ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εντάσσει στο ανθρώπινο δυναμικό του τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκη.
Με τον ρόλο του ειδικού επιστημονικού συνεργάτη, ο καθηγητής Δερμιτζάκης θα δίνει τα φώτα του για την διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS(Polygenic Risk Scores). Πρόκειται για σημαντικό «εργαλείο» της Προληπτικής Ιατρικής, αφού αξιοποιεί «τεχνολογία αιχμής για να ελέγξουν μικρο-διαφορές στο DNA μας, οι οποίες αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου.
Τα εν λόγω τεστ προσφέρουν εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου, του Διαβήτη Τύπου ΙΙ, των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), της νόσου Alzheimer και τριών από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (Μαστού, Προστάτη και Παχέος Εντέρου).
Το όλο εγχείρημα αφορά στη λειτουργίας του νέου Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας, το οποίο φροντίζει για τον προκλητικό έλεγχο υπό το «πρίσμα» της «Υγείας Ακριβείας», με στόχο να προλάβει την εμφάνιση των πιο διαδεδομένων χρόνιων ασθενειών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής υγείας και ποιότητας ζωής.
Ο στόχος θα επιτευχθεί με τη χρήση της Γονιδιωματικής Ιατρικής για την προσαρμογή κι εξατομίκευση του Προληπτικού πλάνου, με βάση τη μοναδική βιολογία του κάθε ατόμου, αλλά και την πολύτιμη συμβολή του καθηγητή, ο οποίος διατελεί Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3) και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει υπηρετήσει από την θέση του προέδρου στο Εθνικό Συμβούλίο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα.
Ακόμη, είναι μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σε ότι αφορά στην έρευνα του, ο κ. Δερμκιτζάκης έχει δώσει έμφαση στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας και έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Welcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).
Σημειώνεται πως ο καθηγητής έχει λάβει επιχορήγησης= του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature, Science και Nature Genetics.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ