Με μια σπάνια συγγενή ανωμαλία, τη ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής ήρθαν αντιμέτωποι ιατροί της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης όπως ανακοινώθηκε και στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hellenic Journal of Cardiology.
Συγκεκριμένα, η ομάδα ιατρών της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τους καρδιολόγους Θωμά Μπένη, Ιωάννη Ευθυμιάδη και Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, την ακτινολόγο Αναστασία Αυγουστή και τον τεχνολόγο ακτινολογίας/ιατρικό φυσικό Ιωάννη Πρίντζιπα αντιμετώπισε την πάθηση όταν έκανε έλεγχο ρουτίνας με υπερηχογράφημα καρδιάς σε ασυμπτωματική γυναίκα 41 ετών.
Οι ιατροί εντόπισαν αυξημένες ταχύτητες ροής στην κατιούσα θωρακική αορτή, που θα μπορούσε να είναι συμβατές με μία σοβαρή συγγενή ανωμαλία που ονομάζεται στένωση του ισθμού της αορτής. Συνήθως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση της στένωσης ή επεμβατική αντιμετώπιση με διαδερμική τοποθέτηση stent.
Σε αξονική αγγειογραφία της αορτής για την επιβεβαίωση εντοπίστηκε ελίκωση και ήπια στένωση του αυλού της θωρακικής αορτής περιφερικά της αριστερής υποκλειδίου αρτηρίας (εικόνα – λευκά βέλη) και ήπια μεταστενωτική διάταση της κατιούσας θωρακικής αορτής, ευρήματα συμβατά με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής.
Πρόκειται για μια σπάνια συγγενής ανωμαλία, που χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση και συστροφή της αορτής στο επίπεδο του αρτηριακού συνδέσμου (ligamentum arteriosum) και μπορεί να μιμείται την στένωση του ισθμού της αορτής.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ψευδής στένωση θεωρείται καλοήθης οντότητα. Οι ασθενείς είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικοί μιας και δεν υπάρχει κρίσιμη στένωση του αορτικού ισθμού. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται κάποια χειρουργική ή επεμβατική παρέμβαση.
Ανοικτό όμως είναι το ενδεχόμενο πρόκλησης ανευρύσματος της θωρακικής αορτής περιφερικά του σημείου της ψευδοστένωσης λόγω στροβιλώδους ροής που μπορεί να προκαλεί λέπτυνση του αορτικού τοιχώματος. Τα ανευρύσματα αυτά μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική ή διαδερμική επιδιόρθωση λόγω του υψηλού κινδύνου ρήξης τους.
Για λόγους έγκαιρου εντοπισμού πιθανού σχηματισμού ανευρίσματος περιφερειακά της στένωσης, συστήνεται στενή παρακολούθηση (follow up), σε ετήσια βάση με κλινική εξέταση και απεικόνιση της αορτής (με μαγνητική ή αξονική τομογραφία).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ