Τα βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βαριάς μορφής ψωρίασης έχουν τη δυνατότητα πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Cardiovascular Research της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).
Η έρευνα έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια ενός έτους θεραπείας, η βιολογική θεραπεία βελτίωσε την αθηρωματική πλάκα της στεφανιαίας αρτηρίας τόσο όσο προσφέρει και η επίδραση μιας χαμηλής δόσης στατίνης – του φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά τις υπερλιπιδαιμίας.
«Η σοβαρότητα της ψωρίασης σχετίζεται με το βάρος της στεφανιαίας νόσου – τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να ωφελήσει στεφανιαία νόσο», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Δρ. Nehal Mehta, επικεφαλής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.
Γενικά, είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου – οι νέοι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή προσβολή σε ηλικία 40-50 ετών.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι σε ασθενείς που είχαν ήδη πάθει μία καρδιακή προσβολή, η βιολογική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο κι άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Στη νέα μελέτη διερευνήθηκε αν η βιολογική θεραπεία ασθενών με ψωρίαση μπορεί να προλάβει το πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Στην έρευνα πήραν μέρος 121 ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση. Από αυτούς, 89 πήραν βιολογική θεραπεία (έναν από τους τρεις τύπους) και 32 χρησιμοποίησαν τοπική θεραπεία. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών τους με αγγειογραφία κατά την έναρξη της μελέτης και ένα χρόνο αργότερα για να εκτιμηθεί η αθηρωματική πλάκα.
Το εσωτερικό της στεφανιαίας αρτηρίας πριν (Α) και μετά (Β) τη βιολογική θεραπεία
Η μελέτη διαπίστωσε λοιπόν ότι οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση που έλαβαν βιολογική θεραπεία για ένα χρόνο εμφάνισαν μείωση κατά 8% της συνολικής επιβάρυνσης της στεφανιαίας πλάκας, συχνή αιτία καρδιακών προσβολών – παρόμοια με την επίδραση μιας χαμηλής δόσης στατίνης. Η επιβάρυνση της στεφανιαίας πλάκας αυξήθηκε κατά 2% σε ασθενείς που δεν έλαβαν βιολογικό φάρμακο.
Ο Δρ Mehta δήλωσε: «Αυτή η μελέτη παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι η βιολογική θεραπεία συνδέεται με τη μείωση της στεφανιαίας πλάκας και παρέχει ισχυρά επιχειρήματα για τη διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής, που ελέγχει την επίδραση της βιολογικής θεραπείας στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με ψωρίαση».
Ορισμένοι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση επιλέγουν να μην κάνουν βιολογική θεραπεία επειδή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης. Επιπλέον, η χορήγησή της γίνεται με έγχυση. Σύμφωνα με το Δρ Μέχτα, «όταν κάποιος έχει σοβαρή ψωρίαση, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και η βιολογική θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ